Povezane novice

Prešernov dan: Jezik ti daje dostojanstvo

Dnevnik 07.02.2023
V torek so v Cankarjevem domu podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, danes pa je po vsej državi potekala še množica drugih kulturnih dogodkov. Na osrednji proslavi sta stoječe ovacije prejela multidisciplinarna umetnica Ema… »

Svetlana Makarovič uresničila svojo napoved, to je storila na koncu proslave (FOTO)

Slovenske novice 07.02.2023
Po koncu prireditve se je povzpela na oder. V Cankarjevem domu je potekala vsakoletna državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri so podelili najvišja priznanja v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela… »

Po koncu proslave na oder prišla Svetlana Makarovič

SiolNET 07.02.2023
V Cankarjevem domu je bila nocoj vsakoletna državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri so podelili najvišja priznanja v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič… »

Na oder stopila tudi Svetlana Makarovič: "Obžalovanje dejanja ne izbriše"

RTV Slovenija 07.02.2023
Po koncu uradnega dela državne proslave pred kulturnim praznikom je na oder samoiniciativno stopila pesnica Svetlana Makarovič v spremstvu aktivista in režiserja Jaše Jenulla ter pesnika Borisa A. Novaka. Književnica in šansonjerka Svetlana… »

Umetnost je po naravi konstruktivna

Delo 07.02.2023
Veliki Prešernovi nagradi sta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič. Svetlana Makarovič je ob koncu prebrala pesem in požela stoječ aplavz. Gallusova dvorana Cankarjevega doma je bila na predvečer slovenskega kulturnega praznika prizorišče… »

Provokacija uspela, Makarovičeva nepovabljena na oder državne proslave

Nova 24TV 07.02.2023
Svetlana Makarovič je po koncu programa prireditve prišla na oder v spremstvu Jaše Jenulla in Borisa A. Novaka. Svetlana Makarovič je v spremstvu Jaše Jenulla in Borisa A. Novaka nepovabljena prišla na oder ob koncu državne proslave pred kulturnim… »

Ob koncu državne proslave Makarovičeva recitirala svojo pesem in požela aplavz

24ur 07.02.2023
V Cankarjevem domu je potekala vsakoletna državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri so podelili najvišja priznanja v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič, ob tem pa… »

Svetlana Makarovič se je res povzpela na oder in zrecitirala pesem

Necenzurirano 07.02.2023
Zbrani so jo nagradili z bučnim aplavzom. Svetlana Makarovič je leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila, ker jo je prav tega leta prejel tudi pater Marko Ivan Rupnik, nad katerim zdaj visijo očitki o spolnih zlorabah. Ministrica za kulturo Asta Vrečko… »

Prešernova proslava: "Umetnost je prečuden kraj. Kar je raztrgano, se v njej zarobi."

RTV Slovenija 07.02.2023
Na predvečer kulturnega praznika so na proslavi v Cankarjevem domu tradicionalno podelili najvišja priznanja v umetnosti. Umetnost je prehodni ritual, v neko drugo stanje percepcije, je v govoru med drugim dejal Jožef Muhovič. "Tega stanja ni mogoče… »

Svetlana Makarovič uresničila napoved, prikorakala na oder

Zurnal24 07.02.2023
Svetlana Makarovič je naredila, kar je napovedala. Svetlana Makarovič je pred podelitvijo letošnjih Prešernovih nagrad napovedala, da bo po prireditvi prišla na oder in prebrala pesem. V družbi Jaše Jenulla in Borisa A. Novaka je to tudi storila… »

VPRAŠALI SMO NA KOPRSKIH ULICAH: Je treba Svetlani Makarovič Prešernovo nagrado po 23 letih izročiti? (VIDEO)

Regional 07.02.2023
Zadnje dni je Slovence zaposlovala dilema, ali bi morali Svetlani Makarovič Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki jo je pred več kot dvajsetimi leti zavrnila, vendarle izročiti. Preverili smo, kaj o tem menijo mimoidoči na koprskih ulicah… »

Pirc Musar bi spoštljivo vročitev nagrade – Kot IP pa je zavrnila ovadbo proti Makarovičevi zaradi izjave “cerkev moraš…

Nova 24TV 07.02.2023
Foto: Polona Avanzo Danes, na predvečer kulturnega praznika, bo slovesna prireditev v Cankarjevem domu, kjer bodo podelili Prešernove nagrade. Ob tem je burno razpravo zadnje dni povzročila Svetlana Makarovič, ki zahteva pred leti zavrnjeno nagrado… »

Pirc Musarjeva povedala, na čigavo stran je stopila v sporu z Makarovičevo

Slovenske novice 07.02.2023
Predsednica je povedala, kaj si misli o podelitvi zavrnjene Prešernove nagrade Svetlani Makarovič. Svetlana Makarovič je odlična pravljičarka in književna ustvarjalka. Znana pa je tudi po svojeglavih odločitvah in občasnih provokacijah. Letos je… »

Kulturni praznik / Kakšna bo nocoj Prešernova proslava?

Mladina 07.02.2023
Sprehod skozi odnos do kulture in umetnosti je zasenčila vrnitev Prešernove nagrade Svetlani Makarovič. V Cankarjevem domu bo nocoj državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri bodo podelili najvišja priznanja v umetnosti… »

PROSLAVA PRED KULTURNIM PRAZNIKOM: Ali bodo po več kot 20 letih vrnili Prešernovo nagrado Svetlani Makarovič?

Regional 07.02.2023
V Cankarjevem domu bo nocoj vsakoletna državna proslava pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, na kateri bodo podelili najvišja priznanja v umetnosti. Prešernovi nagradi za življenjsko delo bosta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič, ob tem pa… »

TV namigi: Proslava, Z ostrim nožem in Nemirna kri

Delo 07.02.2023
Podelili bodo Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada, zgodba o žrtvi slovaških neonacistov in miniserija po romanu J. K. Rowling. Torek, 7. februarja Proslava ob slovenskem kulturnem prazniku: TV SLO 1 ob 20.00 Podelitev Prešernovih nagrad… »

Svetlana

Delo 07.02.2023
Bo nocoj na odru Gallusove dvorane veliki finale performansa, ki se je začel leta 2000? Že več tednov se dan začne z vprašanjem: kaj si bo pa danes izmislila Svetlana? Pesnica, igralka, pisateljica, šansonjerka in zadnje čase predvsem aktivistka… »

Svet, nagnjen v umetnost

Dnevnik 07.02.2023
Nocoj bodo na osrednji proslavi ob jutrišnjem slovenskem kulturnem prazniku podelili najvišja državna priznanja za dosežke na področju umetnosti, torej Prešernovi nagradi za življenjsko delo, ki ju bosta prejela Ema Kugler in Herman Gvardjančič… »

Vročitev podeljene Prešernove nagrade

Dnevnik 07.02.2023
Že nekaj časa v javnosti poteka burna razprava o dilemi glede vročitve oziroma o prevzemu Prešernove nagrade pesnici Svetlani Makarovič. Slednja je bila pred 23 leti prejemnica Prešernove nagrade za življenjsko delo. Umetnica zahteva vročitev… »

Novice dneva »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem