V "sidrerijah", kjer bije baskovsko srce, jabolčni mošt pa teče v potokih
RTV Slovenija 29.04.2023 | Kaja Sajovic
Baskija je sinonimna z jabolčnim moštom oz. sagardoo, kot mu pravijo tu. Sidra po špansko. V pintxo barih, baskovski različici tapas barov, ga točijo z eno samo zverzirano potezo z višine, da polni kozarec kot moten jantarni slap.
Da je mošt za Baske praktično gorivo, vam je jasno že po eni "pintxo turi" po starem mestnem jedru San Sebastiana, ko gredo kruhki z mariniranimi sardoni, gilde (najbolj tipični pintxo z olivo, feferonom in inčunom), koščki na pol tekoče tortilje, nabodala hobotnice in pečene paprike dosti lažje po grlu s požirkom te tradicionalne pijače. Jabolčni mošt ali jabolčno vino, cider v angleško govorečem svetu, cidre v francoskem, alkoholno prevret jabolčni sok, sicer ni