Kultura

Spacey se vrača v filmu o Džingiskanovem vnuku

Delo pred 1 dnevom
Zadnji njegov večji nastop na kinematografskem platnu je bil leta 2018 v filmu Klub mladih milijonarjev. Ameriški igralec Kevin Spacey bo zaigral v filmu 1242-Gateway to the West, kar bo njegova prva večja produkcija po letu 2017, ko je bil v več… »

"Kaj je resnica, kaj je sen, kaj je življenje?" Mariborski oder v znamenju španskega zlatega veka.

RTV Slovenija pred 6 dnevi
Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor premierno uprizarja Življenje je sen španskega dramatika Pedra Calderona de la Barce. Uprizoritev v režiji Dragana Živadinova temelji na metodi minutnih skulptur. Tematizira vprašanja odhajanja… »

Po več kot pol stoletja se je cesarjeva uniforma vrnila v Ljubljano

Delo pred 6 dnevi
Ko so z muzeja sporočili na Dunaj o prestižni najdbi, je bilo čutiti ljubosumje, saj take cesarske uniforme tudi Dunaj nima. Najlepša in najslajša odkritja zgodovine pridejo na dan po naključju. Dostikrat se namreč zgodi, da zgodovinarji in… »

ALUO proti premestitvi kipov iz Brda pri Kranju v pivški muzej

Primorske pred 6 dnevi
Akademija za likovno umetnost in oblikovanje je objavila javno pismo, s katerim vrsta zaposlenih na akademiji izraža nestrinjanje s premestitvijo spomenikov in vrtnih skulptur iz parka protokolarnega objekta Brdo v Park vojaške zgodovine v Pivki. Bojijo… »

Roman Istanbul, Istanbul ali kako združiti bolečino podzemlja in lepoto nad njim

RTV Slovenija pred 6 dnevi
Pri Cankarjevi založbi je nedavno izšel prevod romana predsednika mednarodnega PEN-a Burhana Sönmeza, naslovljenega Istanbul, Istanbul. Ob tej priložnosti je avtor kurdskih korenin, ki živi v Angliji in piše v turščini, gostoval v Cankarjevem… »

OneRepublic se vračajo v “eno najlepših držav”

Primorske pred 18 dnevi
V areni Stožice bo, potem ko je bil njihov koncert dvakrat prestavljen, 11. maja nastopila ameriška skupina OneRepublic. Pred njihovim nastopom bo oder ogrevala mlada in perspektivna kanadska pop pevka Jessia, ki prihaja iz Britanske Kolumbije. V… »

Ocenjujemo: avtorski projekt Pravljice našega otroštva, režija Jernej Lorenci

Delo pred 22 dnevi
Pravljice našega otroštva so predstava, ki ima potencial, da nam pomaga prisluhniti sočloveku ter razširiti območje naše empatije. V nadaljevanju preberite: Poslušanje je eden od ključnih pojmov postavitve; medtem ko se pripoved vsakokrat zaustavi… »

Kako na dvojčke ter posvojence vplivajo vzgoja, okolje in geni

Delo pred 23 dnevi
Na skoraj vse naše psihološke izkušnje vplivajo geni. Celo nesreče niso vedno naključne. V nadaljevanju preberite: Tudi to, ali se bomo v življenju ločili, nam narekujejo geni, saj določene osebnostne značilnosti, ki jih podedujemo, precej… »

Za Cankarjevo nagrado nominirani Nina Dragičević, Simona Semenič in Dušan Šarotar

Dnevnik pred 26 dnevi
Nina Dragičević s pesniško zbirko To telo, pokončno, Simona Semenič s tremi igrami za punce in Dušan Šarotar z romanom Zvezdna karta so letošnji nominiranci za Cankarjevo nagrado, ki jo podeljujejo Slovenski center Pen, SAZU, ZRC SAZU in Univerza… »

Odprti svetovi nove generacije

Primorske pred 28 dnevi
Avtorski projekt Takrat in potem in sto let vmes v režiji Nine Šorak, ki je nastal znotraj Malega Mladega odra Amo, bo premiero doživel 23. aprila na malem odru SNG Nova Gorica. Mali mladi oder Amo, sestavljen iz novih članov, ki se spoznavajo z… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem