Kultura

Grossmanov festival: Znova tuji gosti in bogat spremljevalni program

Večer pred 5 dnevi
Po lanskem neobičajnem letu se bolj ali manj v stare tirnice vrača tudi Grossmanov festival, ki se že 17. leto osredotoča na žanrsko kinematografijo. Letos bodo, drugič zapored, projekcije filmov ponudili tako v Ljutomeru kot Ormožu. "Ker ti naši… »

Pojmo s Slovenijo

Večer pred 5 dnevi
V soboto zvečer se je začel v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, namesto na Kongresnem trgu, kot so načrtovali organizatorji, mednarodni zborovski festival Europa Cantat (EC) Ljubljana 2021. Vsaka tri leta ga organizirajo v drugi državi, Slovenija… »

SSG se pripravlja na bogat niz gostovanj z osmimi predstavami

Primorske pred 30 dnevi
Nenavadna gledališka sezona Slovenskega stalnega gledališča se bo nadaljevala z neobičajno bogatim poletnim programom. Abonmajske predstave so od druge polovice maja končno zaživele pred občinstvom, septembra pa se bo sezona nadaljevala še z dvema… »

Štorije iz gledališča: Tehnična vaja

Primorske pred 30 dnevi
Tako je z anekdotami, nikoli ne vemo, koliko je v njih resnice in prav zato tako zelo lepo ležejo na gledališko življenje, saj se tudi o njem največkrat sprašujete, drago občinstvo, koliko je v njem resnice. Pravega, enega in edinega odgovora na to… »

Katja Pegan: “Znam biti učinkovita, znam čakati, zaupam.”

Primorske pred 30 dnevi
Katja Pegan je gledališka režiserka, ki že dve desetletji smelo vodi drugo najmlajše mestno gledališče v državi. > Katero knjigo imate na nočni omarici? “Podreditev Michela Houellebecqa.” > Zadnji film, ki vas je navdušil? “Normal people… »

Milan Dekleva: “Poezija je britev jezika”

Primorske 10.06.2021
Milan Dekleva (1946), pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec, pianist, novinar in še kaj, letos tudi slovenski avtor v središču festivala Vilenica, je v minulega pol stoletja nanizal petindvajset pesniških zbirk, osem romanov, eseje, dramska besedila… »

Simfoniki RTV Slovenija na strehi: Glasba, ki je padala z neba

Dnevnik 29.05.2021
Včeraj se je na strehi Radia Slovenija zbral celoten simfonični orkester, prvič po več mesecih, da skupaj odigra izbrani repertoar – včeraj za generalko, danes ob 10. uri pa ponovno, ko se bo koncert tudi snemal. Za širše občinstvo ga bodo… »

Vsi smo od povsod

Delo 29.05.2021
Legenda: Ejti Štih govori na fanta, slika groteskna platna in se diplomatsko smehlja, ko priredi odmevno razstavo; zaradi dveh domovin pa ostaja razdvojena. Akademska slikarka Marija Štih de Fernández de Córdoba že vse življenje uporablja izključno… »

Andrej Šter: “Za tako delo je treba biti malo psihologa, psihiatra in spovednika”

Primorske 28.05.2021
Morda v tem obdobju ne bo težko najti pisarne, v kateri neprestano brnijo telefoni. Zagotovo pa se bo treba potruditi poiskati človeka, ki je na vse klice pripravljen takoj in zelo učinkovito odgovoriti. Tudi ob treh ponoči, če je treba. Andrej Šter… »

Desetnica Damijanu Šinigoju

Dnevnik 27.05.2021
Nagrado desetnica, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljše otroško in mladinsko delo zadnjih treh let, je prejel Damijan Šinigoj. Žirijo je prepričal z mladinskim romanom Kjer veter spi (Miš, 2020), ob slavnostni plaketi pa mu… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem