Kultura

Na festivalu Bitef slavila slovenska predstava Solo

Delo pred 3 dnevi
Peformans v produkciji Nove pošte, Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana je v Beogradu prejel grand prix za najboljšo predstavo. Na 56. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef v Beogradu je v soboto slavila predstava Solo v režiji in… »

V ljubljanski Drami Árpád Schilling

Večer pred 6 dnevi
V soboto bo v SNG Drama Ljubljana premierna uprizoritev dela Pasji sin, ki sta ga po naročilu napisala Árpád Schilling in Éva Zabezsinszkij. Režiser satire Pasji sin s podnaslovom Do koder te pusti veriga, s katero začenjajo program sezone… »

Umrla je Hilary Mantel, ena največjih britanskih pisateljic 21. stoletja

RTV Slovenija pred 11 dnevi
Poslovila se je britanska pisateljica Hilary Mantel, avtorica trilogije uspešnic Wolf Hall, s katero je na novo definirala domet zgodovinskega romana. Ena največjih britanskih pisateljic tega stoletja je umrla v 71. letu starosti. Pri založbi… »

Z Anarhistom v nove čase

Primorske pred 14 dnevi
Zgodovino vsake vasi sestavljajo tudi spomini na veseloigre, ki so kratkočasile gledalce z zabavnimi teksti in priljubljenimi igralci. Malokdo pa bi danes lahko iz prve roke spregovoril o teh predstavah, ki ne sodijo več v redne repertoarje gledaliških… »

Čezmejni sodobni plesni presežki

Primorske pred 14 dnevi
13., 14. in 16. oktobra 2022 bodo v SNG Nova Gorica z dvema predstavama in z eksperimentalnim tekmovanjem gostili tretjo edicijo mednarodnega čezmejnega festivala sodobnega plesa Visavì. Goriški plesni festival Visavì je prvi mednarodni čezmejni… »

Na temeljih mednarodnega, večjezičnega in medgeneracijskega sodelovanja

Primorske pred 14 dnevi
29. Primorski poletni festival, ki je od 5. junija do 30. avgusta v gostiteljskih mestih postregel s 64 dogodki - obiskalo jih je 6000 gledalcev -, je z bogatim kulturnim dogajanjem domačinom in gostom omogočil preživljanje dolgih poletnih večerov in… »

Dve radijski igri z Arsa med finalisti za Prix Europa

RTV Slovenija pred 14 dnevi
Program Ars Radia Slovenija je vnovič med finalisti za nagrado za najboljšo radijsko igro v Evropi. Za nagrado se potegujeta med dokumentarnimi radijskimi igrami Samota (2. del), med radijskimi fikcijami pa Nemi lik. Festival Prix Europa, ki bo tokrat… »

Katere prevajalke so letošnje nominiranke za Sovretovo in Jermanovo nagrado?

RTV Slovenija pred 14 dnevi
Društvo slovenskih književnih prevajalcev za prevode leposlovnih besedil iz tujih jezikov v slovenščino podeljuje Sovretovo nagrado, za prevode družboslovnih in humanističnih besedil pa Jermanovo nagrado. Letos so za obe nominirane izključno… »

Nominiranci za Rožančevo nagrado: Od filozofjie vrtnarjenja do teorije zarot

Večer pred 16 dnevi
Za Rožančevo nagrado so nominirani Jure Gantar, Tomaž Grušovnik, Irena Štaudohar, Goran Vojnović in Uroš Zupan. Nominiranci za letošnjo Rožančevo nagrado so Jure Gantar za Esej o komediji, Tomaž Grušovnik za knjigo Midva ne bova rešila sveta… »

Robin Hood za otroke: zgodba dobrodušnega odpadnika in borca za socialno pravičnost

RTV Slovenija pred 17 dnevi
Na odru Celjskega gledališča bo zaživela prva slovenska uprizoritev otroške predstave Robin Hood, "romantične in nevarne zgodbe o pravilih in kršenju pravil, o pravici do državljanske nepokorščine", piše v gledališkem listu. Premierna… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem