Kultura

Uršljan 2021 je Alex Kama Devetak

Delo pred 4 dnevi
Lavreat je slavil z zagonetnimi zgodbami, s pripovedmi, ki spominjajo na uganko. Na festivalu mlade literature Urška 2021 v Slovenj Gradcu, ki se bo sklenil danes, so sinoči podelili naziv uršljana 2021: lavreat je leta 1992 v Gorici rojeni Alex Kama… »

Rekordni znesek za Banksyja: razrezana slika prodana za skoraj 20-kratnik cene izvirnika

RTV Slovenija pred 5 dnevi
Banksyjeva slika, ki je bila senzacionalno razrezana tik po tem, ko je bila pred tremi leti prodana na dražbi, je znova zamenjala lastnika. Kupec je zanjo odštel 21,9 milijona evrov, kar je rekordni znesek za kako delo tega britanskega umetnika. To je… »

Masovna hipnoza na 6. festivalu Indigo v Cukrarni

RTV Slovenija pred 7 dnevi
Na novi lokaciji v Cukrarni se je začel 6. festival Indigo, ki do petka ponuja dogodke pod naslovom Masovna hipnoza, med drugim tudi pogovor med sodobnima mislecema Janisom Varufakisom in Slavojem Žižkom. "Čas pandemije je pretresel svet in ga dodobra… »

Satirik Jure Godler je predstavil že svoj drugi roman

Svet24 pred 12 dnevi
»Nimam navdiha, delam po urniku – 2000 besed na dan,« pravi satirični voditelj. Priljubljeni satirik in voditelj Jure Godler je pred dnevi izdal svoj drugi roman, sicer pa že četrto knjigo. Vohun, ki me je okužil menda nima zveze s pandemijo… »

Znoj: "Kaj ti bodo prijatelji, ko pa imaš 600.000 sledilcev."

RTV Slovenija pred 20 dnevi
Tokratni Film tedna, naslovljen Znoj, pripoveduje zgodbo poljske motivatorke fitnesa, ki si je na spletu ustvarila ime in kariero. Sylvia je kljub več stotisočim sledilcem osamljena in išče pravo intimno življenje. "Kaj ti bodo prijatelji, ko pa… »

O dveh Matissih

Delo pred 22 dnevi
Sin slovitega slikarja je deloval tudi kot uspešen trgovec z umetninami. V nadaljevanju preberite: Katalogi razstav Galerije Pierre Matisse so še danes referenčni viri, saj so v njih pisali tedaj vodilni intelektualci; predgovor kataloga Giacomettijeve… »

(FOTO) Večernica je zasijala!

Večer pred 26 dnevi
V soboškem Gledališču Park je bila podelitev večernice tokrat zvečer in žal zaradi zdravstvenih razlogov brez otroške publike. Bilo je slovesno, spominsko, jubilejno. Spominjali smo se vseh večernic ter avtorjev in avtoric, denimo našega prvega… »

Pesniško nagrado Fanny Haussmann prejel pesnik Matjaž Pikalo

Dnevnik pred 26 dnevi
Pesniško nagrado Fanny Haussmann je nocoj v Žalcu prejel Matjaž Pikalo za cikel pesmi Ameriški sprehajalec. Nagrada je poimenovana po prvi slovenski pesnici, ki je živela v prvi polovici 19. stoletja, krajši čas tudi v Dvorcu Novo Celje pri Žalcu… »

Na zahtevno gorsko turo kar z berglami

Primorske pred 28 dnevi
Niti dokaj sveža poškodba gležnja ni ustavila mladega Belgijca, da se v ponedeljek s svojim dekletom ne bi odpravil na zahtevno planinsko turo od Lepene proti planini Zagreben. Na turo, za katero bi dobro pripravljen planinec potreboval pet ur, sta se… »

Lepota izven ekranov

Primorske pred 28 dnevi
Nekoč je živela deklica, ki je imela težave s prehrano in jo je mama vedno silila v več ali manj uspešne programe za hujšanje. Sprejemanje lastnega telesa ni bilo enostavno, a na poti do večje samozavesti ji je pomagala tudi slikanica z naslovom… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem