Za zaščito kranjske klobase potrebovali veliko časa

RTV Slovenija 14.11.2023  |  Mojca Dumančič, TV Slovenija

Slovenija ima kar 26 kmetijskih pridelkov in živil, zaščitenih pri Evropski komisiji. Med njimi tudi kranjsko klobaso. Za njeno zaščito so se postopki vlekli kar sedem let.

Kranjska klobasa je zašpiljeno dobra že od leta 1896, še iz časov Franca Jožefa. Več kot stoletje je minilo, da je v naši dobi dobila tudi evropsko potrditev. Za njeno zaščito pa smo se trudili kar sedem laških let. "Zdaj – kranjska klobasa se je proizvajala v Jugoslaviji. Imeli smo pravilnik, kako se proizvaja kranjska klobasa. Zato smo ugovore Hrvatov pričakovali, enako pa sta kranjsko klobaso ugovarjali tudi Avstrija in Nemčija," je povedala Vlasta Grašek z

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Uporabniške preference