Diši po praznikih: Kako so začimbe iz toplih krajev postale sinonim za mrzle zimske dni?

RTV Slovenija pred 16 dnevi  |  T. K. B.

Cimet, klinčki, piment, ingver so dišave, ki nam z vonjem pričarajo decembrske praznike. A kako so začimbe iz toplih krajev postale sinonim za mrzle, zasnežene decembrske dni?

Klinčki, cimet, muškatni orešček, kardamom in piment so tradicionalno začimbe, ki jih povezujemo s hladnejšim delom leta, še najbolj pa z decembrom – pa naj bo to v kuhanem vinu, ki ga v "veselem" mesecu strežejo praktično na vsakem koraku, ali medenjakih, po katerih ta mesec pogosto diši iz kuhinj. Vsem omenjenim začimbam je skupno, da si brez njih božične peke ali kuhe ne znamo predstavljati, pa tudi to, da izvirajo iz tistih delov sveta, kjer božič ni ravno

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Uporabniške preference