Od brinjevca do borovničevega žganja – v register nesnovne kulturne dediščine vpisana žganjekuha
RTV Slovenija 21.08.2025 | M. K.
Žganjekuha je proces pridobivanja naravnega žganja z vrenjem in destilacijo različnih vrst sadja ali grozdnih tropin, gozdnih sadežev in zelišč. Dejavnost, ki je znana po vsej Sloveniji, je odslej vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.
Na različnih koncih Slovenije obstajajo tudi razlike v vrstah žganja, ki se razlikujejo glede na lokalne pridelke, tehnike priprave in recepture. Na Primorskem in Notranjskem pridobivajo tropinovec in brinjevec, v Brkinih brkinsko slivovko, na Pohorju in Koroškem pa borovničevo žganje. V Halozah in Slovenskih goricah so kuhali žganje iz slabšega grozdja in grozdnih tropin. Žganjem lahko dodajo tudi različna zelišča, med katerimi so najbolj razširjeni pelin, vinska