Od brinjevca do borovničevega žganja – v register nesnovne kulturne dediščine vpisana žganjekuha

RTV Slovenija 21.08.2025  |  M. K.

Žganjekuha je proces pridobivanja naravnega žganja z vrenjem in destilacijo različnih vrst sadja ali grozdnih tropin, gozdnih sadežev in zelišč. Dejavnost, ki je znana po vsej Sloveniji, je odslej vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.

Na različnih koncih Slovenije obstajajo tudi razlike v vrstah žganja, ki se razlikujejo glede na lokalne pridelke, tehnike priprave in recepture. Na Primorskem in Notranjskem pridobivajo tropinovec in brinjevec, v Brkinih brkinsko slivovko, na Pohorju in Koroškem pa borovničevo žganje. V Halozah in Slovenskih goricah so kuhali žganje iz slabšega grozdja in grozdnih tropin. Žganjem lahko dodajo tudi različna zelišča, med katerimi so najbolj razširjeni pelin, vinska

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Uporabniške preference