Privlačna, okusna, oglaševana: ultra predelana hrana veča tveganje za raka

24ur 04.02.2023

Raziskovalci Imperial's School of Public Health iz Velike Britanije so pripravili najobsežnejšo oceno povezave med ultra predelano hrano in tveganjem za nastanek raka do sedaj. Ultra predelana živila, kot so gazirane pijače, serijsko proizveden pakiran kruh, številni pripravljeni obroki in večina kosmičev za zajtrk, za našo prehrano niso najboljša izbira, so ugotovili.

Ultra predelana živila so pogosto razmeroma poceni in priročna, v agresivnih promocijskih kampanjah pa jih pogosto celo tržijo kot zdravo izbiro. Toda ta živila praviloma vsebujejo več soli, maščob, sladkorja in umetnih dodatkov. To pa je povezano z vrsto zdravstvenih težav, vključno z debelostjo, sladkorno boleznijo tipa 2 in srčno-žilnimi boleznimi. Obsežna študija v Združenem kraljestvu je uporabila informacije UK Biobank o prehrani 200.000 odraslih udeležencev

Velika Britanija »

Slovenija, zadnje novice »

Uporabniške preference