Kako pripravite sladko pecivo, ki prihaja iz severne Evrope?
SiolNET 24.01.2023 | A. P. K.
Cimetove rolice, zvitki ali polžki, kot jim pravimo v slovenskem jeziku, so priljubljena slaščica predvsem v predelu severne Evrope, poznajo pa jih tudi v Nemčiji, Avstriji in Severni Ameriki (cinnamon rolls). Na Švedskem jim pravijo kanelbulle, na Danskem jih poznajo pod imenom kanelsnegl, na Norveškem pa kot kanelbolle, skillingsbolle ali kanelsnurr. Finci polžkom pravijo korvapuusti, Islandci kanilsnúður, v Estoniji pa jih poznajo pod imenom kaneelirull. V sosednji Avstriji in Nemčiji jim pravijo
Cimetovi polžki oziroma cimetove rolice Za pripravo 14 cimetovih rolic potrebujete: Testo 500 g moke 15 g kvasa 70 g masla 1 ščepec soli 1 limona 80 g sladkorja 1 jajce 2,5 dl mleka 3 žlice ruma Iz vseh zgoraj naštetih sestavin najprej ugnetemo kvašeno testo, ki ga pustimo dvakrat vzhajati. Med tem pripravimo nadev, in sicer tako, da v skledici zmešamo sladkor in cimet. Maslo v kozici segrejemo, da se stopi, nato ga odstavimo. Nadev 1 skodelica trsnega sladkorja