Tapenade - namaz iz vloženih sardonov, črnih oliv in kaper
RTV Slovenija 08.01.2023 | K. S.; recept Klemna Koširja
Sestavine: 35 dag črnih oliv (okoli 20 dag izkoščičenega mesa), 10 filejev slanih sardonov v olju, 6 strokov česna, 3 žlice vloženih kaper, žlička svežega ali suhega timijana, žlička svežega ali suhega šetraja, sok polovice limone, 4 žlice oljčnega olja.
Olive razkoščičimo. Olupimo česen in ga skupaj z odcejenimi fileji sardonov stremo v možnarju v gladko pasto. Pasto in izkoščičene olive prestavimo v visoko skledo, dodamo odcejene vložene kapre, začinimo z žličko timijana in žličko šetraja ter prilijemo sveže stisnjen sok polovice limone. S paličnim mešalnikom vse skupaj spasiramo v namaz. Med pasiranjem počasi dodajamo oljčno olje, da dobimo svilnato, mazljivo pasto. Namaz postavimo v hladilnik za dobro uro, da