Ideje za tiste, ki so že malo naveličani šunke in pirhov
SiolNET 07.04.2023 | Stela Mihajlović
V naših krajih se za veliko noč na mizi znajdejo šunka, kruh, pirhi, potica in hren. Vsaka jed nosi svojo simboliko, povezano s sporočilom praznika. Bi letos za spremembo pripravili kaj drugega? Predstavljamo nekaj jedi, ki jih na praznični mizi ponudijo na drugih koncih sveta.
Žurek (Poljska) Ta krepka in nasitna juha, ki velja za eno najbolj značilnih velikonočnih jedi na Poljskem, je sestavljena iz ržene moke, klobase, korenja, bazilike in drugih začimb. Postrežejo jo s trdo kuhanimi jajci in pogosto v skledici iz kruha. Na veliko soboto gredo družine v cerkev po blagoslov hrane, ki jo bodo naslednji dan zaužile, in s seboj odnesejo tudi sestavine za žurek. Foto: Guliverimage Fanesca (Ekvador) Še ena bogata juha z velikonočnega