Nedeljsko kosilo: Prihajajo sladke jagode!

Dnevnik 19.05.2023  |  Zoran Triglav Zoran Triglav

Rdeči sadeži, brez katerih si ne moremo predstavljati meseca maja Ko zorijo jagode, se marsikje po svetu, zlasti pa v »deželi tam spodaj«, sladkosnedi spomnijo tragične ruske primabalerine Ane Matvejevne Pavlôve, ki je podlegla pljučnici, potem ko ni hotela na operacijo, ki bi pomenila zanesljivi konec njene plesne kariere.

Po njej je namreč poimenovana jagodna torta pavlôva. Legenda pravi, da naj bi torto tako poimenoval hotelski kuhar v Wellingtonu na Novi Zelandiji, ko je tam med svojo svetovno turnejo leta 1926 prebivala balerina. Ampak mnenja se krešejo, saj Avstralci trdijo, da je torto tako poimenoval Bert Sachse, glavni kuhar v hotelu Esplanade v Perthu. Da bi bila zmeda večja, se je pojavila še teorija, da gre v resnici za ameriško različico avstrijske »Spanische Windtorte«,

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem