V ZDA vse več alergij na meso po ugrizu klopa, primeri tudi v Sloveniji
SiolNET 09.09.2023 | Na. R.
V ZDA zadnja leta beležijo vse več alergij na meso po ugrizu določene vrste klopov, opozarjajo znanstveniki. Tudi v Sloveniji so že obravnavali več ljudi, ki imajo alergijo na glikoprotein alpha-gal, je za STA potrdila specialistka interne medicine, pnevmologije in alergologije ter klinične imunologije na Kliniki Golnik Mihaela Zidarn.
Kot je pojasnila, je alpha-gal glede na ugotovitve strokovnjakov posledica več vbodov klopov, zaradi česar lahko postanemo alergični. Poudarila je še, da so običajno alergeni proteini, v tem primeru pa gre za eno redkih izjem, kjer je vzrok za alergijo ogljikov hidrat. Gre predvsem za alergijo na rdeče meso, kot so govedina, svinjina in ovčetina, še posebej drobovina. "Značilno za to alergijo je tudi, da pride z zamikom," še navaja Zidarn. Kot je pojasnila, se