(Nedeljski dnevnik) Vonj, okus in kemija oljčnega olja

Dnevnik 08.10.2023  |  Katja Gleščič Katja Gleščič

Kako postaneš preskuševalec oljčnega olja – Laboratorij, v katerem razkrinkajo ponarejevalce ekstra deviškega oljčnega olja – Drugačno podnebje pomeni tudi drugačno olje Plesnivo, žarko, morklja, kovinsko, seno, črvivo, grobo, kumara, slanica, zažgano, strojno olje ...

To je nekaj opisov napak, ki jih zaznavajo preskuševalci na senzoričnem ocenjevanju deviškega oljčnega olja. Sadežnost, grenkoba in pikantnost pa sodijo med pozitivne značilnosti, ki jih iščejo v olju med ocenjevanjem. V Laboratoriju Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper opravljajo poleg kemijske analize tudi senzorično ocenjevanje vzorcev oljčnih olj iz Slovenije in tujine. Oboje je podlaga za ugotavljanje kakovosti oljčnega olja in razvrstitev v kategorije.

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem