Na debeli četrtek se morajo mize šibiti pod krofi in kračami

RTV Slovenija 08.02.2024  |  Ž. E. Č.

V skladu s kulturno dediščino je debeli četrtek čas za mastne pustne jedi. Miza se mora na ta dan šibiti pod pustnimi dobrotami. Med njimi so krofi, flancati, krvavice, rebrca, ričet, prekajena krača, kašnato zelje in žinkrofi.

Debeli četrtek je na Dolenjskem znan tudi kot tolsti četrtek, na Gorenjskem kot mali pust, v Poljanski dolini nad Škofjo Loko, v Kamni Gorici, Železnikih in Dražgošah kot mastni četrtek in v Prekmurju kot mali fajnšček. V pustnem času je bilo treba porabiti še zadnje ostanke kolin, preden so se začeli toplejši dnevi, ki za hrambo mesa niso bili več primerni. Na mizi so zato našle svoje mesto različne mesne jedi iz svinjine, na primer krvavice, klobase in šunka,

Povezane novice »

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem