Slovenija arhiv novic 11.05.2024

Ljubezen in svoboda

Dnevnik 11.05.2024
» Ljubezen ni sebična in jaz ne morem biti egoist, da bi jo zadrževal ob sebi zgolj zaradi sebe in svoje ljubezni. V bistvu jo imam dovolj rad, da jo izpustim. To je ljubezen. K temu me je še posebej gnala njena želja in predvsem njene neznosne… »

Kitajci in Evropa: Volk v ovčjem kožuhu

Dnevnik 11.05.2024
Za kitajsko zunanjo politiko in njeno diplomacijo velja, da delujeta premišljeno in na dolgi rok. Kaj nam torej sporočata čas obiska in izbor držav (Francija, Srbija, Madžarska) predsednika Xi Jinpinga? Xi je v Evropo prišel po petih letih. Ko je… »

Titova potovanja z Galebom so sprožala različne odzive

Dnevnik 11.05.2024
V ČASU, KO JE V SVETU od leta 1947 naprej divjala hladna vojna med državami vzhodnega in zahodnega bloka, si je tedanji jugoslovanski predsednik Tito omislil gibanje držav, ki niso pripadale ne enemu ne drugemu bloku. Šlo je za gospodarsko in razvojno… »

Evropske volitve in slovenski demokratični imperativ: Presezimo frustracijo

Dnevnik 11.05.2024
Sedaj, ko politike zopet predvolilno napenja, nas hitijo nagovarjat z obljubami, zamegljevanjem, zagotavljanjem politične učinkovitosti, tudi s pozivi k radikalizaciji, ekstremizmom, ksenofobnim nacionalizmom itn. In si seveda s tem prizadevajo za… »

Makedonija in/ali Evropa?: Radi imajo svoje, tudi ko jih ženejo v temo

Dnevnik 11.05.2024
Na koncu glavne bitolske ulice v centru, ki se imenuje Širok sokak, Široka ulica, je spomenik narodnemu heroju iz druge svetovne vojne Stevanu Naumovu - Stivu (1920–1942). Mladi študent tehnike na beograjski univerzi in prevajalec iz nemščine je… »

Evrovizija

Dnevnik 11.05.2024
Dva dneva razlike sta med uradnim začetkom političnega dogodka, ki spominja na zabavno oddajo, a se oklepa svoje političnosti, in finalom dogodka, ki je predvsem zabavna prireditev, a z vsemi svojimi atributi kaže na politični šov, čeprav se tega… »

#intervju Sašo Rink, Mestna občina Ljubljana: Bojim se, da je trenutni primanjkljaj v Ljubljani večji kot 4000 stanovanj

Dnevnik 11.05.2024
Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je pred prvomajskimi počitnicami objavil rezultate zadnjega razpisa za neprofitna najemna stanovanja. Kar 2953 prosilcev od 3585 je izpolnjevalo pogoje za pridobitev neprofitnega stanovanja sklada. Toda… »

Manca

Dnevnik 11.05.2024
Ne morem se spomniti, kdaj sem spoznal Manco Košir. Zdi se mi, da sem jo poznal že od nekdaj, čeprav dobro vem, da ni bilo tako. Morala sva se spoznati nekega točno določenega večera na neki točno določeni prireditvi, ampak ne morem se spomniti… »

Reševanje vojaka Hladnika-Milharčiča (214)

Dnevnik 11.05.2024
Ležal sem v zaklonu in poslušal zamolklo grmenje. Obzorje so v daljavi razsvetljevali strašni rdeči in rumeni bliski, ki so jih spremljale detonacije. Tla so se tresla in želodec se mi je obračal kot centrifuga v pralnem stroju. Hotel sem bruhati, a… »

#lestvica Letalska bombardiranja z največ mrtvimi

Dnevnik 11.05.2024
V začetku maja se običajno spominjamo konca druge svetovne vojne, ki je bila po številu žrtev, vojaških in predvsem civilnih, gotovo največja morija vseh časov. V drugi svetovni vojni naj bi po različnih podatkih od leta 1939 do 1945 umrlo… »
Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem