#intervju Luka Grmovšek, specialist za japonske nože: Japonski nož kot ura znamke Rolex
Dnevnik 02.07.2024 | Iztok Klemenčič Iztok
Luka Grmovšek je ustanovitelj podjetja OsterRob, ki se ukvarja ne samo s prodajo japonskih nožev, pač pa tudi z brušenjem nožev in organizacijo delavnic za pravilno brušenje ter tečajev za pripravo sušijev in drugih aktivnosti, povezanih z gastronomijo.
Na novodobni kuharski sceni noži ne veljajo zgolj za obvezen pripomoček v kuhinji, ampak pogosto tudi za statusni simbol. Posebej japonski noži. Zakaj imajo takšen kulten status tako med profesionalnimi kot med amaterskimi kuharji? Japonski kovači so izpopolnili umetnost kovanja japonskih mečev – katan – že dolgo pred tem, ko so začeli izdelovati kuhinjske nože. Stoletja izkušenj kovanja jekla v kombinaciji s čudovitim dizajnom so bila prenesena v izdelavo