Odpadna hrana v povprečnem slovenskem gospodinjstvu predstavlja več kot 10 odstotkov vseh odpadkov
Necenzurirano 30.09.2024
Ravno je minil dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, kajti odpadna hrana je vedno večji ekonomski, finančni in tudi okoljevarstveni problem. Sodobna potrošniška družba se je preveč navadila, da mora biti vsega v izobilju, a mnogi se bojijo, da bo prišel čas, ko ne bo več tako. V EU namreč zavržemo na leto kar 58 milijonov ton hrane.
Evropska agencija za varnost hrane EFSA tako že tretje leto zapored izvaja kampanjo #Safe2Eat, s katero opozarja tudi na tveganja, ki jih živilski odpadki predstavljajo za varnost hrane v Evropi. Zavržena hrana je eden ključnih izzivov v EU, kjer letno zavržemo več kot 58 milijonov ton hrane. Slovenija sicer zavrže najmanj hrane na prebivalca, približno 72 kilogramov na osebo, skrbi pa podatek, da je kar 27 kilogramov od te hrane še užitne. Najmanj gospodarna so