Tradicija peke poprtnika: "Ko zadiši ta – res zelo dober – kruh, se obudijo spomini"
RTV Slovenija pred 15 urami | Tanja Kozorog Blatnik
Poprtnik ali božični kruh so nekoč pekli v božičnem času, običajno za vsaj enega od treh svetih večerov, najpogosteje pa pred sv. tremi kralji. Tradicijo, vpisano v register nesnovne kulturne dediščine, v Zavodu Parnas ohranjajo še danes.
Poprtnik, žúpnik, župnek, poprtnják, bôžič, božíčnik, mížnik, nám(i)žnik, pomížnik, stólnik, postólnik ... imen za praznični kruh iz boljšega testa je ogromno, kar po pojasnilih Metke Starič iz Zavoda Parnas, ki skrbi za ohranjanje dediščine peke poprtnika, pomeni, da so ga poznali širom današnje Slovenije in širše. Gre za kruh, običajno v obliki hlebca, okrašen z različnimi testenimi figuricami, ki je moral biti nekoč na mizi od božiča do 6. januarja, ko velik del