"Ne zavedamo se, kako malo imamo površin, na katerih lahko pridelujemo hrano"
RTV Slovenija pred 3 dnevi | Larisa Daugul

Slovenija ima zelo malo površin, ki so primerne za kmetijsko dejavnost, a smo jih v zadnjih desetletjih vseeno uspeli veliko izgubiti. Večino tal so porasli gozdovi, a precej bolj problematična je pozidava, ki za več stoletij uniči možnost kmetovanja. Slovenija ima zelo malo površin, ki so primerne za kmetijsko dejavnost, a smo jih v zadnjih desetletjih vseeno uspeli veliko izgubiti. Večino tal so porasli gozdovi, a precej bolj problematična je pozidava, ki za več stoletij uniči možnost kmetovanja.
Kar 75 odstotkov površine Slovenije spada v območja z omejeno kmetijsko dejavnostjo. Pravih ravninskih površin, primernih za kmetovanje, pa imamo le okoli 12 odstotkov. "V primerjavi s pretežno ravninskimi državami, kot je Nizozemska, ki sodi med večje pridelovalke hrane, je to zelo malo. Potem so tu države, ki nimajo tako velikega deleža ravnin, a imajo v absolutnem smislu več površine. V Franciji, Španiji, Italiji, na Poljskem so te površine ogromne. Slovenija pa