Samooskrba v Sloveniji nezadostna, največ hrane uvažamo iz Hrvaške
Necenzurirano 13.05.2025

Samooskrba je v časih, ko vlada v svetu veliko negotovosti in cene naraščajo, še toliko pomembnejša. Zato ni nenavadno, da čeprav veljamo za majhen trg, še vedno uvozimo več, kot izvozimo. Česa več nam tudi geografska lega in konfiguracija Slovenije ne omogoča, saj imamo le 30 odstotkov površine primerne za pridelavo hrane. Privoščite si nemoteno branje
Samooskrba je po definiciji preskrba z lokalno pridelano in predelano hrano, ki je »fizično in cenovno dostopna lokalnemu prebivalstvu ter porabljena na lokalnih trgih po načelu od njive do krožnika v lokalnem okolju«. Za to morajo biti seveda izpolnjeni določeni pogoji, od ekonomskih pa vse do geografskih in zgodovinskih. Po podatkih Sursa o statističnih podatkih o slovenskem kmetijstvu imamo približno 70.000 kmetijskih gospodarstev, ki imajo živino, od tega pa le