Kako daleč je razvoj v laboratoriju vzgojenega mesa?
RTV Slovenija 16.05.2025 | Larisa Daugul

Proizvodnja gojenega mesa danes še ni povsem utečena in razširjena, zato tudi njegova cena še ni konkurenčna. A strokovnjaki s področja celičnega kmetijstva so prepričani, da bo "nova hrana" z leti postala nekaj povsem običajnega. Proizvodnja gojenega mesa danes še ni povsem utečena in razširjena, zato tudi njegova cena še ni konkurenčna. A strokovnjaki s področja celičnega kmetijstva so prepričani, da bo "nova hrana" z leti postala nekaj povsem običajnega.
Leta 2013 so nizozemski znanstveniki na novinarski konferenci v Londonu predstavili prvo govejo pleskavico, vzgojeno v laboratoriju. Za prvi pripravek iz mletega mesa, ki ni zahteval življenja nobene živali, so porabili kar 250 tisoč evrov in s tem naznanili začetek prehranske revolucije. 12 let pozneje gojenega mesa* v Evropski uniji še ne najdemo na policah trgovin, je pa od leta 2020 v prosti prodaji v Singapurju in od 2024 v Hongkongu. Leta 2023 je bilo za