Kako daleč je razvoj v laboratoriju vzgojenega mesa?

RTV Slovenija 16.05.2025  |  Larisa Daugul

Proizvodnja gojenega mesa danes še ni povsem utečena in razširjena, zato tudi njegova cena še ni konkurenčna. A strokovnjaki s področja celičnega kmetijstva so prepričani, da bo "nova hrana" z leti postala nekaj povsem običajnega. Proizvodnja gojenega mesa danes še ni povsem utečena in razširjena, zato tudi njegova cena še ni konkurenčna. A strokovnjaki s področja celičnega kmetijstva so prepričani, da bo "nova hrana" z leti postala nekaj povsem običajnega.

Leta 2013 so nizozemski znanstveniki na novinarski konferenci v Londonu predstavili prvo govejo pleskavico, vzgojeno v laboratoriju. Za prvi pripravek iz mletega mesa, ki ni zahteval življenja nobene živali, so porabili kar 250 tisoč evrov in s tem naznanili začetek prehranske revolucije. 12 let pozneje gojenega mesa* v Evropski uniji še ne najdemo na policah trgovin, je pa od leta 2020 v prosti prodaji v Singapurju in od 2024 v Hongkongu. Leta 2023 je bilo za

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem