Poplava liofiliziranih živil: okusna in zdrava, zdržijo več let. A previdnost ni odveč.

RTV Slovenija pred 58 minutami  |  Tanja Kozorog Blatnik

Trgovske police so v zadnjih letih napolnili liofilizirani izdelki. Hrustljavo sadje, zelenjavni prigrizki, liofilizirane juhe, ki jim le dodamo toplo vodo ... Kako pa so ti izdelki pripravljeni? Ali res zdržijo več let, celo desetletij?

Liofilizacija je postopek sušenja z zamrzovanjem, ki odstranjuje vodo iz živil, bioloških materialov ali farmacevtskih pripravkov, pri čemer je poudarek na ohranjanju njihove prvotne strukture, hranilne vrednosti, oblike in arome, nam uvodoma pojasni Eva Grohar Gros, predavateljica na Višji strokovni šoli BIC Ljubljana. Pri liofilizaciji gre za tri postopke, ki potekajo drug za drugim: najprej globoko zamrzovanje, pri čemer se voda v živilih spremeni v led. Druga

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem