Povezane novice

Potujoča knjižnica prinaša znanje in druženje

Primorske 24.03.2023
Po 22 letih je dosedanji bibliobus zamenjal nov, peti, ki bo kot predhodniki krožil po največjem območju v Sloveniji, z 80 postajališči po hribih in dolinah. Pri nakupu so moči in denar združile tri posoške občine, ministrstvo za kulturo in… »

Ducati brani italijanski prestol

Primorske 24.03.2023
Jutri se s sprintersko preizkušnjo na Portugalskem začenja nova sezona svetovnega prvenstva v motociklizmu, ki bo v letu 2023 imela 21 postaj. PORTIMAO > Novosti ni malo. Redni spremljevalci motociklističnega utripa so prvo zaznali že v tekmovalnem… »

Stoletnica kot navdih in odgovornost

Primorske 24.03.2023
Če se po jutru dan pozna, potem se Izolanom obeta lepa nogometna pomlad. Drugi del prvenstva v tretji ligi zahod so odprli z zmagama, s katerima so se utrdili v sredini lestvice. Pred 17. krogom si delijo celo peto mesto z Vipavci, ki jutri pridejo v… »

Koprčani bodo poskušali zajeziti Krko

Primorske 24.03.2023
V rokometnem koncu tedna bo pozornost usmerjena k domači ligaški sceni, a tudi k evropskima izzivoma Ljubljančank in Velenjčanov. Pred koprskimi rokometaši je pomembna tekma državnega prvenstva. V taboru edinega primorskega člana prve A lige se… »

Bomo kmalu lahko razumeli tudi delfinščino?

Primorske 24.03.2023
Vprašanja, kako še natančneje napovedovati obalne poplave v slovenskem morju, sušo ali točo, v zgodnejših fazah odkrivati znake Parkinsonove bolezni ali demence, se spoprijemati z odprtimi vprašanji astrofizike ali bolje razumeti delfinščino, so… »

Kompas obrniti v smer spodbujanja pridelave hrane

Primorske 24.03.2023
Na tradicionalnem kongresu zadružne zveze Slovenije, ki se je včeraj končal v Portorožu, so zadružniki pozvali k razumni presoji evropskih direktiv in ukrepov. Opozorili so, da bi slepo sledenje tem direktivam lahko pripeljalo do propada naših… »

Prah in hrup Dekančane spravljata ob živce

Primorske 24.03.2023
V civilni iniciativi Dekani, kjer pozorno spremljajo gradnjo drugega tira ter vplive na okolje in ljudi, so kritični do pomanjkljive zaščite betonarne pod vasjo. Opozarjajo na njeno neprimerno lokacijo, depoji peska so odprti z vseh strani, skozi… »

Tretja vetrnica pod Nanosom vse bliže, a krajanov ni nihče nič vprašal

Primorske 24.03.2023
Ob vznožju Nanosa pri Razdrtem so v teh dneh začeli pripravljati teren za postavitev tretje vetrnice pri nas. Mala vetrna elektrarna nazivne moči 250 kilovatov bo nekoliko nižja od sosednje, vrteti pa naj bi se začela jeseni, napovedujejo v podjetju… »

Sumljivi žigi, podpisi in glasovnice?

Primorske 24.03.2023
Volilni spor, ki se je po decembrskih lokalnih volitvah “vnel” med aktualno županjo Občine Divača Alenko Štrucl Dovgan in nesojenim županom Robertom De Lucio, se je včeraj preselil v dvorano upravnega sodišča v Novi Gorici. Četudi županja in… »

Jeffrey Sachs: “Širitev Nata je bila velika provokacija”

Primorske 24.03.2023
Absolutni ameriški prestop ruske rdeče črte je bila oživitev zamisli, da je treba Rusijo v Črnem morju stisniti v kot, pravi notorično znani ameriški ekonomist Jeffrey Sachs, ki je nekoč Sloveniji pomagal tudi uvajati njen tolar. Preden je tokrat… »

Bordel v Križu: trojica krivde ni priznala

Primorske 24.03.2023
Pet let in pol po aretacijah zaradi dodatne ponudbe v kraškem hramu v Križu so včeraj pred sodnika koprskega okrožnega sodišča stopili trije od četverice obtoženih. Trojica krivde za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije, ki naj bi ga storili v… »

Po poteh starovercev na Krasu z Borisom Čokom

Primorske 24.03.2023
Staroverstvo v zahodni Sloveniji, kot kaže, ni bilo zelo živo samo v Posočju, ampak tudi na Krasu. Temu pritrjuje kar nekaj staroverskih naravnih obrednih mest v okolici Lokve in Divače, po katerih nas je v sklopu promocijskih dogodkov Društva… »

Novaki, Novačani in “vaznkaš”

Primorske 24.03.2023
Nad portalom se je nasmihala letnica 1865, ob njem pa lok smučka. Potrkali smo na vrata Čemažarjeve - Praprotnikove - domačije. Kot gostilno Lovec, sedaj zaprto, a še z apartmaji, jo pozna večina obiskovalcev smučarskega centra na Črnem vrhu… »

Obseg kroga umetnosti se vsako leto širi

Primorske 24.03.2023
V Brdih se jutri začenja spomladanski cikel mednarodnega festivala Krog Umetnosti (Art Circle), ki je že zdavnaj presegel meje briških gričev. Tudi letos festival ponuja nekaj novosti. V načrtu je odprtje petih novih kulturnih ambasad. V tednu, ko bo… »

Novice dneva »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem