Dr. Stanislav Renčelj: »Če hočemo uživati v teksturi, moramo nujno pokusiti na roko narezan pršut«
Necenzurirano 10.08.2024
Srečanja z dr. Stanislavom Renčeljem so prijetna, zanimiva, poučna. Z vselej vedrim obrazom stresa iz svoje malhe spominov neskončen niz zgodb in prigod, ki so v dobršni meri vezane na Kras in Kraševce, toda če vas morda zanima ozadje nastanka nekdaj priljubljenega vinskega nizkocenovnika »ribiča«, je ravno on tista oseba, ki vam bo znala dati odgovor.
Še najraje pa se pogovarja o pršutu, ki ga imenuje za kralja suhih mesnin, zato ne čudi, da se mu posveča že (skoraj) vse življenje, poklicno pa odkar je vodil izdelavo tehničnega projekta in realizacijo pršutarne v Šepuljah, za katero je bil temeljni kamen postavljen leta 1976. Rojeni ste bili v letih, ko so se režimi menjali drug za drugim, na kar nas opominja Iztok Mlakar v »baldoriji« o Karletu Špacapanu in njegovem teranu. Je bil takrat kdaj pravi čas tudi za