Gubanica, gibanica Beneške Slovenije

RTV Slovenija 02.01.2023  |  Miloš Batistuta, TV Slovenija

Ali veste, kaj je gubanica oziroma narečno gubanca? Gre za vrsto potice, ki je doma v Nadiških dolinah v Beneški Sloveniji. Ne sme manjkati ob velikih krščanskih praznikih, pri krstih in porokah, na obletnicah in podobnih slavjih.

Tolminska ekipa je obiskala majhno pekarno v vasici Ažla pri Špetru, kjer gubance pečejo po starih in tudi malce skrivnostnih receptih. "Notri je moka, cela jajca, sladkor, maslo," je povedala Silvana Chiabai. Namesto običajnega kvasa uporablja gospa Silvana droži. Posebnost je tudi ta, da je nadeva gubančanja več kot testa. "Notri so orehi, lešniki, mandlji, pinjole, rozine, sladkor in štirje likerji." In prav ta skrivnostna mešanica daje benečanski gubanci tisti

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem