Danes picopeki obrt opravljajo s srcem
Dnevnik 08.03.2023 | Zoran Triglav Zoran Triglav
Pogovarjali smo se z Zalo Struna, mlado mojstrico priprave pice, ki se je na državnem prvenstvu uvrstila zelo visoko, na četrto mesto, pa priprava pice sploh ni njen poklic Pred družinsko picerijo Peruzza, ki jo najdete na Peruzzijevi ulici na ljubljanskem Rudniku, smo parkirali točno ob 12. uri, ko se odpre.
In nismo bili prvi; tri mize so bile že zasedene, v peči je ogenj oblizoval polena in omamno je dišalo, saj je picopek že vihtel lopar. Pomagala mu je Zala Struna, ki je v Peruzzi tako rekoč doma. V starih časih bi rekli, da je birtova hči. In to tista, ki se je med delom v domačem lokalu spotoma naučila vseh veščin, ki jih mora obvladati vrhunski picopek – od priprave peči, testa in sestavin do končnega izdelka. Zala je rojena v tem tisočletju, generacija Z,