Kdaj bomo Slovenci v prehrano uvedli ličinke?

SiolNET 08.03.2023  |  Ksenija Mlinar

Od junija 2021 do januarja letos je evropska komisija izdala dovoljenja za uporabo štirih žuželk v prehrani na celotnem evropskem trgu, tudi v Sloveniji, kjer je gojenje insektov za prehrano še v povojih. Pionirji na tem področju so magister živilstva Sašo Rupnik, Christian Jereb in Ožbej Istenič ter Davorin Tonkli, ki imajo za prihodnost velike načrte, a poudarjajo, da smo Slovenci pri uvedbi novih živil konservativni in previdni. Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ocenjujejo, da

Evropska komisija je najprej odobrila ličinke rumenega mokarja (Tenebrio molitor), nato kobilice (Locusta migratoria), hišne čričke (Acheta domesticus), nazadnje, 5. januarja letos, pa ličinke malega mokarja (Alphitobius diaperinus). Uživanje žuželk je po odobritvi Evropske komisije dovoljeno v obliki prigrizkov ali kot sestavine v živilskih izdelkih, za piškote, testenine in druge specialitete. Uporaba žuželk kot nadomestnega vira beljakovin ni nova, saj žuželke

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem