Na krožnik svež telečji zrezek iz Posočja in ne zamrznjena riba iz Vietnama
Necenzurirano 07.05.2023
Čeprav v Sloveniji pridelamo dovolj mesa, ga veliko izvozimo in uvažamo tuje, ki je na trgovskih policah in v jedilnikih na voljo po nižjih cenah. Na eni strani poslušamo glasne pozive, naj ga pridelamo in pojemo manj, na drugi strani raste uvoz iz tujine, kjer je vprašljiva predvsem kakovost. Kaj o tem pravijo primorski proizvajalci in ponudniki ter kdo nosi največ odgovornosti za rušenje cenovnega razmerja?
Slovenska mesnopredelovalna industrija je zaradi uvoza tujega mesa, ki je na voljo po nižjih cenah, prisiljena k nižanju svojih cen. Pod pritiskom je celotna veriga, opaža predsednik uprave skupine Pivka - Delamaris Janez Rebec: »Slovenska živilska industrija prinaša majhen delež BDP, je pa strateško pomembna dejavnost. Nenehno opozarjamo, da je potrebno zaščititi lokalno pridelavo in predelavo." Največ poceni mesa iz tujine se proda v restavracijah, kjer na