Ste vedeli, da ima Ljubljana svoj štrukelj? Imamo recept! #video

SiolNET 08.06.2023  |  N. V.

Recept za ljubljanski štrukelj velja za najstarejši recept za štruklje, objavljen je bil v prvi izvirni slovenski kuharici leta 1868. Stoletje in pol stara sladica, sestavljena iz testa, pomarančnega polnila, vanilje, marmelade in mandeljnov, je sicer različica avstro-ogrske sladice osje gnezdo, na ljubljanskem Biotehniškem izobraževalnem centru (BIC) pa so jo zdaj obudili in predstavili v sodobni preobleki.

Recept za ljubljanski štrukelj je bil prvič zapisan v Slovenski kuharici iz leta 1868 in predstavlja pomemben del kulturne dediščine in gastronomske ponudbe slovenske prestolnice. Originalno recepturo je zasnovala Magdalena Knafelj Pleiweis, po njenem nareku pa jo je zapisala njena prijateljica Neža Lesarjeva. Na pobudo Antona Skubica sta starodavni recept sodobnim kulinaričnim trendom prilagodili slaščičarki Stela Špoljar in Francka Mršnik iz Biotehniškega

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem