Po zaužitju sardin umrla ženska, zastrupljenih še 12 ljudi
SiolNET 13.09.2023 | K. M., STA
V eni od restavracij v francoskem Bordeauxu je po zaužitju jedi s sardinami umrla ženska, še 12 ljudi, večinoma tujcev, pa je zaradi botulizma potrebovalo zdravniško oskrbo, so danes sporočili francoski zdravstveni organi. Gre za nevrološko bolezen, ki jo običajno povzroči zaužitje nepravilno konzervirane hrane.
Restavracija Tchin Tchin Wine Bar v središču Bordeauxa je po navedbah zdravstvenih organov sama konzervirala sardine. Partner umrle 32-letnice je še vedno na intenzivni negi. Preostale žrtve so bili ameriški, kanadski, irski in nemški državljani. Botulizem ima inkubacijsko dobo od nekaj ur do nekaj dni. Bolezen se konča s smrtjo v od pet do deset odstotkih primerov, in sicer zaradi toksina, ki ga lahko proizvede bakterija clostridium botulinum, če konzervirana