V Markovcih že dvajsetič izbrali najboljši pustni krof
RTV Slovenija 09.02.2024 | N. H., Mateja Tomašič,
Za nami je debeli četrtek, ko smo segli tudi po najbolj iskanem pecivu v pustnem času - krofih. Ti naj bi se v naše kraje razširili z dunajskega dvora. Eden od najstarejših receptov zanje je zapisan v Vodnikovih Kuharskih bukvah iz leta 1799.
Čeprav je danes že veliko različic tega peciva, pa je še vedno najbolj priljubljen domači krof z marelično marmelado. Recepti za krofe se skozi leta niso bistveno spreminjali. Razlika je le, da so jih najprej pripravljali na maslu, pozneje cvrli v svinjski masti, danes pa jih večinoma cvremo v olju. "So manjše razlike, če so pečen v olju ali v masti. To se zazna pri okusu," meni Marija Horvat iz izobraževalnega centra Piramida. Tudi Slavica Vincek iz Stojncev je