Slovenija arhiv novic 11.05.2024

En sam met lahko spremeni vse

Delo 11.05.2024
Goran Vojnović piše Esadu Babačiću. In čaka na njegov odgovor. V nadaljevanju lahko preberete: Dragi Esad, najlepše so svetilke, ki jih ne prižigamo, da bi videli svetlobo,/temveč zato, da bi videli senco, je napisal sirski pesnik Adonis in s tem… »

Smo na koncu razsvetljenstva

Delo 11.05.2024
Književni teoretik, literarni komparativist, zgodovinar in kritik Janko Kos je skeptičen do stanja duha pri nas in v Evropi. V nadaljevanju preberite: »Teža, vpliv in emancipacijska sila današnje literature so povsem neprimerljivi s tistimi v… »

Kaj lahko pričakujemo od Cannesa? Nekaj velikanov, ščepec režiserk, nov Sorrentino, zadnji Goddard.

RTV Slovenija 11.05.2024
So med 22 filmi, ki se bodo letos potegovali za zlato palmo, tudi tako odlični, kot sta lanski zmagovalec Anatomija padca Justine Triet in Interesno območje Jonathana Glazerja, ki je bil nagrajen z veliko nagrado žirije? Upamo. Canski uradni tekmovalni… »

Poslovila se je Nada Tarman, ki je pomagala pri zagonu Radia Maribor

RTV Slovenija 11.05.2024
V 103. letu starosti je umrla Nada Tarman, članica prve povojne ekipe ljubljanskega radia in prva imenovana upravnica Radia Maribor. Bila je zadnja priča prvih dni oddajanja Radia svobodni Maribor, prvega radia na Štajerskem. Nada Tarman se je rodila… »

Velika izpostavljenost soncu je še posebej tvegana za otroke

RTV Slovenija 11.05.2024
Velika izpostavljenost soncu je še posebno tvegana za otroke do 10. leta starosti, pri katerih se tveganje za kožnega raka pozneje v življenju skoraj podvoji. V Sloveniji za invazivno obliko kožnega melanoma zboli na leto skoraj 700 ljudi. Pojavnost… »

Video: Pet dni po zrušenju zgradbe iz ruševin izvlekli preživelega

Necenzurirano 11.05.2024
Reševalci na jugu Južne Afrike, kjer se je v ponedeljek zrušila zgradba, nadaljujejo z reševanjem ujetih pod ruševinami. Upanja, da so med pogrešanimi še preživeli, je majhno, a se je danes zgodil čudež. V mestu George v Južni Afriki se je v… »

Direktor URI Soča študiral na plečih podrejenih

Necenzurirano 11.05.2024
Objavljamo sporočila, ki dokazujejo, da je nekdanji direktor URI Soča Zvone Čadež zaposlenim in pogodbenim partnerjem naročal, naj mu pripravljajo seminarske naloge za njegov študij. Kaj vse je s tem narobe? Pred dvema letoma je vlada Janeza Janše… »

Slovenski navijači v Malmöju: "Kupili smo švedske SIM-kartice, da smo lahko glasovali za Raiven"

RTV Slovenija 11.05.2024
Opremljena s klobučki z napisom Slayvenia in zastavami domovine je skupina slovenskih oboževalcev Evrovizije prvič v živo doživela njen čar in glasno navijala za Raiven. Močna okrepljena prisotnost policije naj ne bi vplivala na vzdušje v… »

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

Necenzurirano 11.05.2024
Ko se bodo hrvaška predelovalna podjetja morala odločati med interesi hrvaškega in slovenskega kmeta, bodo vedno izbrala prvega. In zakaj bi hrvaško državo, ki dovoljuje, da njena lastna polja v Slavoniji propadajo, kakorkoli zanimalo, kaj se bo… »

Predvidljiva nacionalistična reakcija

Delo 11.05.2024
Kdorkoli je spremljal mukotrpna pogajanja o pristopu Makedonije k Evropski uniji, je lahko le zgrožen in razočaran nad evropsko politiko na Balkanu. V nadaljevanju preberite: Verjamem, da etika terja od komentatorjev, da vsakič, ko stopimo na… »
Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem