Kulinarična zvezda letošnjih praznikov
SiolNET 11.12.2023
Pršut je nepogrešljiv gost vsake praznične mize in okusna izbira, ki jo lahko postrežemo samostojno ali kot odličen dodatek številnim jedem. Za najbolj prefinjeno izbiro pri nas velja Kraški pršut, ki je kulinarični simbol Krasa in eden najprestižnejših slovenskih proizvodov. Odlikujejo ga izbran okus, bogata aroma, intenzivna rubinasta barva, sočnost in ravno pravšnja slanost vsake rezine.
Foto: Pršutarna Lokev Okus pršuta je specifičen, a kljub temu zadovolji večino ljudi. Ta izjemna mesnina se prileže skoraj ob vsaki priložnosti. Najboljši je tisti, ki mu dodajo le morsko sol in nato dozori pod vplivom prave kraške burje. Postopek soljenja in sušenja mesa, ki ga je človek prvič uporabil za podaljšanje obstojnosti mesa, še danes ostaja osnova za zorenje pršuta. Kraški pršut se pojavlja tako na osebnih praznovanjih in zabavah kot na gastronomskih