#recept Nedeljsko kosilo: Pečenka revnih

Dnevnik 29.03.2024  |  Iztok Klemenčič Iztok

Stephaniebraten ali po slovensko pečenka štefani je klasična dunajska jed in ena najpogostejših spremljevalk najrazličnejših prazničnih pojedin.

Pečenka štefani, ponekod ji v domačih kuhinjah ljubkovalno rečejo kar štefka, je avstrijska različica mesne štruce oziroma polnjene pečenke iz mletega mesa. Čeprav so jo mnogi povezovali s svetim Štefanom, mučenikom, ki ima svoj praznik 26. decembra, je znamenita pečenka dobila ime po belgijski princesi Stephanie (1864–1945), ženi prestolonaslednika Rudolfa, pa čeprav so jo v avstrijski monarhiji pripravljali že veliko pred prihodom Stephanie na Dunaj. Mleta

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem