Nedeljsko kosilo: Zapostavljena stročnica
Dnevnik 14.07.2023 | Zoran Triglav Zoran Triglav
Kdaj ste si nazadnje pripravili kosilo iz svežega boba? V starih zapisih se da prebrati, da so že pred vsaj 9000 leti v Afriki pridelovali bob, okusno stročnico, ki jo je v novejših časih povsem zasenčil fižol.
Boba, ki je bil že pred vsaj 8000 leti del vzhodne sredozemske prehrane, dandanes v naših restavracijah domala ni mogoče naročiti, na tržnicah pa se ga najde. Uživali so ga stari Rimljani in častili Egipčani. O bobu piše celo Homer v Iliadi, torej se ga niti stari Grki niso branili. Stari Rimljani so verjeli, da se duša umrlega preseli v bob, zrnje boba so uporabljali tudi na sodišču pri glasovanju – belo zrno je pomenilo obtoženčevo nedolžnost, črno pa krivdo.