Nedeljsko kosilo: Zapostavljena stročnica

Dnevnik 14.07.2023  |  Zoran Triglav Zoran Triglav

Kdaj ste si nazadnje pripravili kosilo iz svežega boba? V starih zapisih se da prebrati, da so že pred vsaj 9000 leti v Afriki pridelovali bob, okusno stročnico, ki jo je v novejših časih povsem zasenčil fižol.

Boba, ki je bil že pred vsaj 8000 leti del vzhodne sredozemske prehrane, dandanes v naših restavracijah domala ni mogoče naročiti, na tržnicah pa se ga najde. Uživali so ga stari Rimljani in častili Egipčani. O bobu piše celo Homer v Iliadi, torej se ga niti stari Grki niso branili. Stari Rimljani so verjeli, da se duša umrlega preseli v bob, zrnje boba so uporabljali tudi na sodišču pri glasovanju – belo zrno je pomenilo obtoženčevo nedolžnost, črno pa krivdo.

Preberite še

Slovenija, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem