Zaradi nove bolezni obupala večina pridelovalcev sladkorne pese
Necenzurirano 01.08.2025

Pridelovalcem sladkorne pese, pa tudi nekaterih drugih pomembnih poljščin, kot so žita, krompir ipd., grozijo nove težave. Na slovenskih poljih se je razpasla bolezen cikada, ki je z vidika kakovosti lani povzročila najslabšo letino te kraljice poljščin doslej. Zaradi slabe kakovosti in posledično nizkih odkupnih cen je obupala večina pridelovalcev. Vztraja le še peščica, ki sladkorno peso letos goji na vsega 20 hektarjih. Privoščite si nemoteno branje
Ormoška Zadruga Kooperativa Kristal je pred približno osmimi leti ponovno začela oživljati pridelavo sladkorne pese, ki je imela nekoč pri nas sloves kraljice poljščin. Z leti se je zanimanje pridelovalcev na Pomurskem in Podravskem tudi zaradi spodbudne odkupne cene postopoma povečevalo. S prvih nekaj skromnih hektarjev so jo leta 2020 gojili že na približno 200 hektarjih, kar je sicer bistveno manj kot pred zaprtjem ormoške tovarne sladkorja, toda največ po tem.











