Kultura

Makarovič: "UO PS nima pristojnosti odločati o podelitvi moje nagrade, temveč zgolj o izročitvi"

RTV Slovenija 03.02.2023
Potem ko je Upravni odbor Prešernovega sklada (UO PS) sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič, je pesnica na UO PS naslovila predlog za izročitev nagrade… »

Annie Leibovitz prihaja v domove običajnih ljudi

Delo 30.01.2023
Raziskava Life at Home, ki jo švedsko pohištveno podjetje vsako leto izvede po vsem svetu, bo navdih za serijo fotografij o življenju doma. V nadaljevanju preberite tudi: Annie Leibovitz​ je slavna fotografinja našega časa. Verjetno celo… »

Alan Cumming: Vrnil sem odlikovanje, ki mi ga je podelila kraljica Elizabeta II.

24ur 29.01.2023
Škotski igralec Alan Cumming se je odločil vrniti britansko odlikovanje. Kot je objavil igralec ob svojem nedavnem 58. rojstnem dnevu na enem od družbenih omrežij, je to storil zaradi pomislekov, povezanih s toksičnostjo britanskega imperija… »

Borut Veselko kot ukrajinski mafijec: ameriški Klub morilcev prihaja v slovenske kinematografe

RTV Slovenija 22.01.2023
V kinematografe po državi prihaja akcijski Klub morilcev, skozi katerega spremljamo morilca z nalogo, da ubije sedmerico ljudi. V glavnih vlogah nastopajo Henry Golding, Sam Neill, Daniela Melchior in Noomi Rapace, v filmu pa igra tudi Borut Veselko… »

Umrl glasbenik David Crosby iz zasedb The Byrds ter Crosby, Stills and Nash

RTV Slovenija 20.01.2023
V starosti 82 let je umrl David Crosby, eden najvplivnejših ameriških rockovskih glasbenikov 60. in 70. let. Kitarist in pevec je bil v dvorano slavnih rock'n'rolla sprejet kot član skupin Crosby, Stills and Nash ter skupine Byrds. Glasbenikovo smrt je… »

Prostor prevrednotenja zgodovine

Dnevnik 19.01.2023
Danes se po dveh letih “virtualne realnosti” v kinodvorane zasneženega Park Cityja v zvezni državi Utah vrača festival Sundance. Ta se je do danes uveljavil kot ena pomembnejših platform za neodvisne, umetniške in dokumentarne filme, posebne… »

Umrl je David Crosby, legenda rocka in folka

Delo 19.01.2023
Bil je ustanovni član dveh vplivnih glasbenih skupin 60. let minulega stoletja: The Byrds in Crosby, Stills and Nash. V starosti 81 let je umrl David Crosby, poročajo mednarodni mediji. Novico o njegovem slovesu je sporočila njegova družina. Bil je… »

Filmska legenda / Umrla je Gina Lollobrigida

Mladina 16.01.2023
Sodelovala je z največjimi hollywoodskimi zvezdniki vseh časov, kot so Humphrey Bogart, Rock Hudson, Burt Lancaster, Tony Curtis in Frank Sinatra. Umrla je filmska legenda Gina Lollobrigida, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Največje uspehe… »

Strah in beda Tretjega rajha

Mladina 16.01.2023
Besedilo je Brecht napisal v letih 1934 in 1935, ko so nacisti v Nemčiji že prevzeli oblast, avtor pa je bil v izgnanstvu. V Kinu Šiška bo danes ob 19.30 premiera uprizoritve Strah in beda Tretjega rajha nemškega dramatika Bertolda Brechta, ki je… »

Ruska novinarka, ki se je s protivojnim napisom pojavila na ruski TV, je napisala knjigo

SiolNET 14.01.2023
Nekdanja ruska novinarka in urednica ruske televizije Marina Ovsjanikova, ki je postala znana zaradi svoje kritičnosti do vojne v Ukrajini, je napisala knjigo, ki bo 14. marca izšla v nemščini. Delo se imenuje Zwischen Gut und Böse – Wie ich mich… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem