Kultura

Svet RTVS konstituiran, a delovati ne sme

SiolNET 22.02.2023
V uradnem listu so objavljena imena šestih novih članov novega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Skupaj je tako vanj imenovanih devet članov in je po določbah novele zakona o RTVS konstituiran, a zaradi odločbe ustavnega sodišča še ne bo… »

Film Na zahodu nič novega slavil s kar sedmimi baftami

Primorske 20.02.2023
Na 76. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta je slavil film Na zahodu nič novega režiserja Edwarda Bergerja. Filmu o prvi svetovni vojni, nominiranem s 14 nominacijami, je Britanska akademija za film in televizijo (Bafta) podelila nagrade v sedmih… »

Zgodbe, kot jih pripoveduje voda

Dnevnik 17.02.2023
Do 4. junija bo v Galeriji Jakopič na ogled razstava Valovanje: Vizualni dnevnik vode, ki so jo zasnovali z nizozemsko mednarodno agencijo za dokumentarno fotografijo in vizualno pripovedovanje NOOR Images. Razstava obravnava najrazličnejše vloge vode… »

Znani nominiranci za Grumovo nagrado

Dnevnik 16.02.2023
Za nagrado Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo so letos nominirana dela Katarine Morano, Matjaža Zupančiča, Nine Kuclar Stiković, Anje Novak in Roka Vilčnika. Strokovna žirija je izbrala pet novih dramskih besedil, ki se bodo… »

Predstava polna ljubezni, sočutja in odpuščanja

Primorske 15.02.2023
Ob dnevu žena v koprskem gledališču v program že vrsto let uvrščajo predstave, ki so zaradi obravnavane tematike in umetniškega pristopa bližje nežnejšemu spolu. Tokrat bodo gostili gledališko-glasbeni projekt Lare Jankovič Pesem za Laro -… »

PEN: "Svetlani Makarovič nagrada pripada, in prav je, da jo prejme na državni proslavi"

RTV Slovenija 05.02.2023
Slovenski center PEN je obsodil "napade, sovražni govor in medijska obračunavanja dela slovenske javnosti, ki so se zgrnili nad pesnico, ki ji je Upravni odbor Prešernovega sklada leta 2000 namenil nagrado za življenjsko delo, Svetlano Makarovič"… »

Malho bodo polnili prav do konca

Primorske 03.02.2023
Še 18 dni manjka do začetka ene največjih športnih prireditev pri nas, svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v nordijskem centru v Planici. Včeraj so organizatorji javnosti predstavili nekaj podatkov in napotkov o prireditvi. LJUBLJANA >… »

Makarovičeva vložila prošnjo za izročitev Prešernove nagrade

SiolNET 03.02.2023
Po tem, ko je Upravni odbor Prešernovega sklada (UO PS) sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič, je umetnica, ki je leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila, letos pa… »

Rezidenčna umetnica Ikee bo fotografinja Annie Leibovitz

RTV Slovenija 30.01.2023
Ena najbolj znanih fotografinj Annie Leibovitz bo kmalu začela pripravljati serijo fotografij, ki bodo prikazovale življenje ljudi v njihovih domovih. Projekt pripravlja kot rezidenčna umetnica švedskega podjetja Ikea. Sodelovanje s fotografinjo je… »

Vrnitev državnega odlikovanja

Mladina 29.01.2023
Škotski igralec se je za potezo odločil zaradi »toksičnosti britanskega imperija«. Škotski igralec Alan Cumming se je odločil vrniti britansko odlikovanje. Kot je objavil igralec ob svojem nedavnem 58. rojstnem dnevu na enem od družbenih omrežij… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem