Kultura

Umrl je slikar, grafik in oblikovalec Tomaž Kržišnik

RTV Slovenija 22.05.2023
V starosti 80 let je v Žireh umrl slikar, ilustrator in grafični oblikovalec Tomaž Kržišnik. Bil je profesor na ljubljanski likovni akademiji. Udeležil se je mnogih mednarodnih slikarskih kolonij ter sodeloval ali vodil vrsto študentskih delavnic… »

Umrl pisatelj Martin Amis

SiolNET 21.05.2023
V 74. letu starosti je v petek na svojem domu na Floridi za posledicami hude bolezni umrl britanski pisatelj Martin Amis, ki velja za enega od najbolj cenjenih britanskih piscev svoje generacije. Med njegovimi znanimi romani so Denar, Časovna puščica… »

Umrl je pisatelj Dževad Karahasan, bil je tudi vileniški nagrajenec

Primorske 20.05.2023
V 70. letu starosti je umrl bosansko-hercegovski pisatelj in eden od najpomembnejših evropskih avtorjev Dževad Karahasan. Kot so zapisali v avstrijskem časniku Kleine Zeitung, je njegova družina sporočila, da je izgubil bitko s hudo boleznijo, s… »

V Cannesu rekordnih sedem filmov režiserk v igri za zlato palmo, za katero se poteguje 21 filmov

RTV Slovenija 16.05.2023
V Cannesu so razvili rdečo preprogo, na kateri se bo zvrstila množica hollywoodskih zvezdnikov, med katerimi bo veliko ikon, ki so se uveljavile v 20. stoletju. 76. festival odpira film Jeanne du Barry z Johnnyjem Deppom v režiji Francozinje Maïwenn… »

Nagradna igra: z MMC-jem na novi slovenski družinski muzikal Kresna noč

RTV Slovenija 16.05.2023
Na oder Linhartove dvorane Cankarjevega doma prihaja novi slovenski družinski muzikal Kresna noč z glasbo Janeza Dovča in besedili Jere Ivanc. Z malo znanja in sreče si lahko priigrate komplet dveh vstopnic za ponovitev v četrtek, 18. maja… »

Ob mednarodnem dnevu plesa povabilo k plesu

SiolNET 29.04.2023
Mednarodni plesni komite, ki deluje pod okriljem Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Unesco, je 29. april razglasil za mednarodni dan plesa. Mednarodno poslanico je letos napisala kitajska plesalka in koreografinja Yang Liping, slovensko baletna… »

Dela na otroških čevljih, ganljivem pričevanju o zločinih v Auschwitzu

Delo 28.04.2023
V spominskem muzeju Auschwitz-Birkenau so zagnali dveletni projekt za ohranitev približno 8000 otroških čevljev, ki so del spominskih zbirk muzeja. V spominskem muzeju Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske, ki se nahaja na mestu nekdanjega istoimenskega… »

Kako uprizoriti tišino?

Primorske 26.04.2023
Maša Pelko je ena najprodornejših mladih slovenskih režiserk. V času študija je režirala nekaj zelo odmevnih produkcij, dvakrat je bila nagrajena s študentsko nagrado zlatolaska. Po študiju je bila angažirana v skoraj vseh slovenskih… »

Ploskovne lutke

Primorske 26.04.2023
December, poln SiTi Teater, več kot sto otrok in seveda njihovih staršev za povrh. Odvila naj bi se predstava Medeni čudež. In se tudi je, le moja igra je bila bolj ploskovna. Igrala sem vlogo Medonjama, medveda, ki obožuje medenjake, vendar vsako… »

Inventiven, presenetljiv in prepričljiv Gregor Zorc

Primorske 26.04.2023
V začetku aprila so v Prešernovem gledališču Kranj slovesno sklenili festival in podelili nagrade 53. Tedna slovenske drame. Nagrado za najboljšega igralca tekmovalnega programa je po presoji žirije prejel Gregor Zorc za vlogo v avtorskem projektu… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem