Kultura

Požar razkril železno skrivnost pariške Notre-Dame

Dnevnik 16.03.2023
Požar, ki je pred štirimi leti zajel pariško Notre-Dame, je razkril dolgo varovano skrivnost te pariške znamenitosti. Notre-Dame je prva gotska katedrala, pri gradnji katere so zelo pogosto uporabljali železne sponke, poroča francoska tiskovna… »

Nasilje je zloraba moči

Primorske 15.03.2023
Magistrica Tanja Pipan je zaposlena kot koordinatorica za preprečevanje nasilja na Centru za socialno delo v Novi Gorici. Po zaključenem študiju Politologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani se je veliko ukvarjala z osipniki (to so mladi, ki… »

Peter in volk v jazzovski preobleki

Primorske 15.03.2023
To soboto bodo v Gledališču Koper premierno uprizorili glasbeno pravljico Sergeja S. Prokofjeva Peter in volk, ki jo je skladatelj napisal za simfonični orkester in pripovedovalca, za koprsko uprizoritev in jazzovski trio pa priredil pianist… »

Štorije iz gledališča: Končno na prvi strani časopisa!

Primorske 15.03.2023
Smo na Borštnikovem srečanju. Odvija se sklepni prizor. Lik, ki ga igram, zabodejo s šiviljskimi škarjami in omahne na kanape. Mama je v dvorani in ob mojem kriku zmrzne. Ko me slišijo soigralci v zaodrju, se začnejo krohotati: “Ja, Borštnik je… »

Koraki do igralske stvaritve

Primorske 15.03.2023
Slovensko stalno gledališče bo v tem mesecu odprlo svoje prostore mladim, ki si želijo aktivnega stika s prepričljivim igralskim nastopom. Nepridobitniško goriško društvo Mladinski dom in konzorcij Slovik prirejata namreč že drugo leto delavnice… »

Tomaž Škamperle prejemnik srebrne plakete JSKD

Primorske 12.03.2023
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je včeraj v klubu Cankarjevega doma podelil najvišja odličja in nagrado za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Eno izmed odličij je tako romalo tudi na Primorsko, saj je… »

Zaradi ostrih odzivov Ukrajinci odpovedali koncert skupine Laibach v Kijevu

RTV Slovenija 27.02.2023
Koncert skupine Laibach v Kijevu je odpovedan. Organizator je koncert odpovedal v nedeljo, ker je napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in spornih odzivov. Od zasedbe so zahtevali, da se jasno izreče o ničvrednosti ruske umetnosti. Kot je skupina… »

#video Berlinale: zlati medved za francoski dokumentarec Sur l'Adamant

Dnevnik 25.02.2023
Zlatega medveda na 73. Berlinalu je prejel francoski dokumentarni film Sur l'Adamant režiserja Nicolasa Philiberta. Adamant je dnevna klinika na splavu na Seni v središču Pariza, kjer svoj čas preživljajo ljudje z duševnimi motnjami. Kot je režiser… »

Kratki film Urške Djukić osvojil še cezarja, najvišje francosko filmsko priznanje

RTV Slovenija 24.02.2023
Na podelitvi francoskih filmskih nagrad cezar je v kategoriji najboljši animirani kratki film slavilo Babičino seksualno življenje v režiji Urške Djukić. Film je nastal v slovensko-francoski koprodukciji. Njegova sorežiserka in animatorka je bila… »

Prva zlata rola za film Dedek gre na jug

RTV Slovenija 23.02.2023
Film Vincija Vogua Anžlovarja Dedek gre na jug je prejel prvo zlato roko. Producent Branislav Srdić je ob prevzemu nagrade dejal, da je izjemno ponosen na film in ekipo ter vesel, da si je film ogledalo tako veliko gledalcev. "To priznanje je za vse, ki… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem