Slovenija arhiv novic 06.01.2023

Sodišče v Južni Karolini razveljavilo zakon o prepovedi splava

RTV Slovenija 06.01.2023
Vrhovno sodišče konservativne ameriške zvezne države Južna Karolina je presenetljivo, čeprav tesno s tremi glasovi proti dvema, razveljavilo državni zakon, ki prepoveduje splav po šestem tednu nosečnosti. Zakon je v zvezni državi na jugu ZDA… »

V Svizu podpirajo predlagan dvig plač mladim raziskovalcem in asistentom, a to vidijo le kot prvi korak

Primorske 06.01.2023
Aktiv mladih raziskovalcev in asistentov v okviru sindikata Sviz podpira predlog s pogajanj z resornim ministrstvom za dvig plač, ki bi hkrati pomenil izenačitev plačnih razredov mladih raziskovalcev in asistentov. Je pa to po njihovih navedbah zgolj… »

Ministrstvo objavilo razpisa za direktorja Narodnega in Prirodoslovnega muzeja

RTV Slovenija 06.01.2023
Na ministrstvu za kulturo so danes objavili razpisa za delovno mesto direktorja javnega zavoda Narodni muzej Slovenija in za delovno mesto direktorja javnega zavoda Prirodoslovni muzej Slovenije. V besedilu razpisa je razvidno, da bo na mesto direktorja… »

Voznik s pištolo napadel kolesarja, ta pristal v bolnišnici

Zurnal24 06.01.2023
Kolumbijski kolesar Ivan Sosa je moral zaradi udarca v obraz poiskati zdravniško pomoč. Ivan Sosa, kolumbijski kolesar ekipe Movistarja, je na treningu v domovini doživel strašljiv dogodek. Po navedbah El Tiempa ga je napadel agresivni voznik… »

Še bogatejši slovarski portal Fran

Dnevnik 06.01.2023
Raziskovalci in raziskovalke Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša so včeraj v Atriju ZRC-ja predstavili novosti priljubljenega portala Fran, ki so jih razvijali v zadnjih dveh letih. Na slovarskem portalu Fran, ki v osmih letih delovanja beleži… »

Tudi slovenska smučišča omejujejo delovanje, pretoplo je celo za umetnega

RTV Slovenija 06.01.2023
Letošnja zima povzroča velike skrbi turističnim delavcem v zimskošportnih središčih, ki jih je v prejšnjih letih prizadela epidemija, zdaj pa jim poleg visokih cen energentov težave povzroča toplo vreme. Smučišča so zato prisiljena omejiti… »

Pahor pravi, da zamisel o lobiranju za VS ZN ni bila njegova. A je pripravljen pomagati.

RTV Slovenija 06.01.2023
Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je sporočil, da zamisel o lobiranju za nestalni sedež Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a po izteku mandata ni bila njegova. Kljub temu je pripravljen pri tem pomagati, pravi. Zunanja ministrica Tanja Fajon je… »

Upravniku celjskega gledališča Mihi Golobu je svet zavoda izrekel opomin

RTV Slovenija 06.01.2023
Svet zavoda SLG Celje je izrekel opomin upravniku gledališča Mihi Golobu. Po navedbah celjskega gledališča je četrtkova seja potekala v konstruktivnem vzdušju, na njej pa so upravnika gledališča seznanili s pričakovanji glede izpolnjevanja… »

Znameniti monologi Shakespearovih zlobnežev

Mladina 06.01.2023
Premiera monoprojekta Sebastiana Cavazze z naslovom Shakespeare. V Mestnem gledališču ljubljanskem bo 7. januarja ob 20.00 premiera monoprojekta Sebastiana Cavazze z naslovom Shakespeare, ki je nastal po besedilu Stevena Berkoffa, angleškega igralca… »

"Človek, ki je v Italijo prinesel rock'n'roll", je dopolnil 85 let

SiolNET 06.01.2023
Evropska popglasba pozna kar nekaj dvojnikov Elvisa Presleyja, na Otoku so imeli Cliffa Richarda in v Franciji Johnnyja Hallydaya, v Italiji pa Adriana Celentana, ki danes praznuje 85. rojstni dan. Svet je Adriana Celentana spoznala s pesmijo Azzurro, ki… »
Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem