Kultura

"Novi pristopi in novi koncepti so pomembni, omogočajo nam videti svet drugače"

RTV Slovenija 14.09.2023
Če govorimo o tradicionalnem in sodobnem, bi rekel, da zadnje odpre več možnosti. Moramo razumeti, da je sodobna umetnost zelo razširila izkušnjo in kako o njej razmišljamo, pravi umetniški vodja 35. grafičnega bienala Ljubljana Ibrahim Mahama. V… »

Nos in kljun kot politična in seksualna elementa

Mladina 05.09.2023
Pregledna razstava slik, risb in multiplov Žige Kariža. V Bežigrajski galeriji 2 bodo danes, 5. septembra, ob 18. uri odprli pregledno razstavo vizualnega umetnika Žige Kariža z naslovom Nos in kljun. Umetnik, ki deluje na presečišču slikarstva… »

Kavarna Astoria, filmski portret predvojnega Maribora, zaživi v nekdanjem sijaju

RTV Slovenija 30.08.2023
V Letnem kinu Minoriti v Mariboru bo s premierno zaživela digitalno restavrirana različica filmske klasike Kavarna Astoria. Film Jožeta Pogačnika, ki je dobil naslov po mariborski kavarni, je premiero prav tako doživel v Mariboru marca leta 1989. Na… »

Magična moč besed za zdravljenje doslej neizpovedanega

Delo 29.08.2023
Veronikino nagrado sta dobili Miriam Drev za pesniško zbirko Zdravljenje prednikov in Iva Jevtić za pesniško zbirko Milost. Zdravljenje prednikov (Hiša poezije) so misli, občutja, okruški življenj, ki so minila, a pustila za sabo bolečino, morda… »

Banksyjeva razstava z rekordnim obiskom

Mladina 29.08.2023
V glasgowski galeriji moderne umetnosti je umetnikova prva uradna samostojna razstava po 14 letih v dobrih dveh mesecih privabila 180.000 obiskovalcev. Razstava britanskega uličnega umetnika Banksyja, znanega po skrivanju svoje identitete, je v… »

Dekolonizira telo in razgalja nasilje

Delo 28.08.2023
Priznanje Srednjeevropske pobude za mlado avtorico je prejela Tijana Rakočević za prozo v koraku s sodobnimi literarnimi trendi. Med 4. in 9. septembrom bo med Hrastnikom, Koprom, Lokvijo, Ljubljano, Sežano, Štanjelom in Trstom 38. mednarodni… »

TRI DNI POSEBNEGA FILMA V IZOLI: Vstopite v nadrealistični svet domišljije

Regional 21.08.2023
Pod okriljem Art kina Odeon, Slovenske kinoteke in poljskega veleposlaništva se danes v Izoli začenja tridnevni filmski festival Visla, ki bo v drugi izdaji ponudil na ogled z nagradami ovenčane poljske filme. Festival bo ob 21. uri v poletnem kinu… »

V Locarnu tudi leopard za slovensko manjšinsko koprodukcijo Varuhi formule

RTV Slovenija 12.08.2023
Zlati leopard 76. filmskega festivala v Locarnu je šel celovečercu Mantagheye bohrani (Kritična cona) iranskega režiserja Alija Ahmadzadeja, ki pa so mu oblasti v domovini prepovedale obisk festivala. Film Varuhi formule je prejel "okoljskega"… »

Peterica pesniških zbirk v igri za 27. Veronikino nagrado, ki jo bodo podelili konec avgusta

RTV Slovenija 07.08.2023
Miriam Drev, Sergej Harlamov, Iva Jevtić, Nevenka Miklič Perne in Gregor Podlogar so avtorji pesniških zbirk, ki se potegujejo za letošnjo Veronikino nagrado, ki jo tradicionalno podeljuje Mestna občina Celje za najboljšo pesniško zbirko leta. Gre… »

Zlata arena dokumentarcu

Dnevnik 24.07.2023
V Pulju se je s podelitvijo zlatih aren končal 70. puljski filmski festival. Za najboljši film festivala je petčlanska žirija je med trinajstimi hrvaškimi in sedmimi manjšinskimi koprodukcijami v tekmovalnem programu razglasila dokumentarec Večje… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem