Kultura

Unescova študija pokazala, da orodja umetne inteligence producirajo seksistične vsebine

RTV Slovenija 07.03.2024
Med najbolj priljubljenimi orodji umetne inteligence na svetu sta programa OpenAI in Meta, ki pa kažeta predsodke do žensk, je pokazala raziskava organizacije Unesco. Izsledke so objavili tik pred letošnjim mednarodnim dnevom žensk. Ob tem Unesco… »

»Če želimo nekaj premakniti po 30 letih, mora prevladati nacionalno pred zasebnim interesom«

Mladina 06.03.2024
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je zagotovila, da naj bi se prenova ljubljanske Drame končala do konca leta 2026, stroški prenove pa naj bi bili še vedno 58,5 milijona evrov. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v današnji izjavi za medije… »

Kakšne pokojnine si lahko obetajo umetniki?

Delo 04.03.2024
Stoodstotni dodatek za dobitnike Prešernove nagrade, 50-odstotni za nagrajence Prešernovega sklada ob vsaj še eni nagradi. Ministrstvo za kulturo je do 3. aprila dalo v javno razpravo predlog zakona o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na… »

Poslovila se je umetnostna zgodovinarka Ksenija Rozman

RTV Slovenija 27.02.2024
V starosti 89 let je umrla umetnostna zgodovinarka dr. Ksenija Rozman, ki je prispevala temeljne študije več pomembnih slikarjev slovenske zgodovine umetnosti, med drugim Franca Kavčiča, Jožefa Tominca in Fortunata Berganta. Žalostno vest o njenem… »

Izrael namignil na možnost izstopa z Evrovizije

Dnevnik 26.02.2024
Izrael je v nedeljo opozoril, da obstaja možnost, da ne bo sodeloval na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, če bodo organizatorji - Evropska radiodifuzna zveza (EBU) - zavrnili besedilo pesmi njihove predstavnice Eden Golan kot preveč… »

V Puccinijevem letu premierno tudi njegova živahna glasbena komedija

Delo 23.02.2024
V mariborski operni hiši bodo premierno uprizorili njegovo redko izvajano delo Lastovka Giacoma Puccinija. V nadaljevanju preberite: Ob stoti obletnici smrti opernega skladatelja Giacoma Puccinija se v mariborski operni hiši spominu na njegov… »

Rušenje na lastno pest ogrozilo staroslovansko grobišče

RTV Slovenija 18.02.2024
V središču vasi Smokuč v žirovniški občini je novi lastnik porušil več desetletij propadajoč objekt. Pred rušenjem ni pridobil smernic ZVKDS-ja, zato je obstajala bojazen, da se je poškodovalo eno največjih staroslovanskih grobišč pri nas… »

Ne Barbenheimer, spopad na letošnjih baftah bo "Poppenheimer"

RTV Slovenija 18.02.2024
Christopherju Nolanu se nasmiha zelo oprijemljiva možnost, da nocoj prvič v karieri osvoji najvišje britansko filmsko priznanje, nagrado bafta: njegova biografska drama Oppenheimer je nominirana v 13 kategorijah. Sledijo Nesrečna bitja z 11… »

Mongolija: Dolina medvedov zmagala s pripovedjo, ki "daje misliti brez nepotrebnega moraliziranja"

RTV Slovenija 16.02.2024
"Odlično narejen film, skorajda kot igrani film," je napisala žirija 18. Festivala gorniškega filma o zmagovalni stvaritvi Mongolija: Dolina medvedov, ki jo je o barvitosti svoje prostrane nomadske domovine posnel večstranski ustvarjalec Hamid Sardar… »

"Umetniki so z imaginacijo sposobni posvetiti v notranjost stvari, ljudi in dejstev"

RTV Slovenija 07.02.2024
"Slovenija je med redkimi državami, ki je kulturi in umetnosti posvetila državni praznik in ga poimenovala po svojem največjem pesniku," je na Prešernovi proslavi v uvodu poudaril predsednik UO-ja Prešernovega sklada Jožef Muhovič. Vsakoletna… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem