Kultura

Posekana platana ob Hadrijanovem zidu, znana tudi iz filma o Robinu Hoodu

RTV Slovenija 28.09.2023
Slavno drevo, ki je skoraj dve stoletji stalo ob Hadrijanovem zidu, ki je večji del rimske vladavine predstavljal severno mejo rimskega cesarstva, je bilo po besedah oblasti "namerno posekano" v očitnem dejanju vandalizma. Northumberlandska policija je… »

"Telo občinstva postane posrednik": interaktivna plesna predstava skozi VR-očala

RTV Slovenija 27.09.2023
Plešoči (p)ogledi/Dancing Audience je naslov interaktivne plesne predstave v koreografiji Fabiena Priovilla, dolgoletnega sodelavca znamenite Pine Bausch in kanadske skupine La La La Human Steps. Predstava, ki je nastala v sodelovanju med En-Knap in… »

Zavod Maska / 30 let delovanja

Mladina 24.09.2023
Predstavljenih bo 16 del. Zavod Maska letos praznuje 30 let. Jubilej bodo obeležili s serijo umetniških in diskurzivnih dogodkov pod naslovom Zdaj je tukaj!, ki se bodo med 25. in 29. septembrom zvrstili na več lokacijah po Ljubljani in v kraju… »

Umetniki za gorske reševalce

Gorenjski glas 17.09.2023
Medobčinski muzej Kamnik – Galerija Miha Maleš in Lions klub Kamnik v sodelovanju s slovenskimi likovnimi umetniki prirejata dobrodelno dražbo likovnih del. Zbrani denar bo v celoti namenjen Gorski reševalni službi Kamnik. Na dražbi več kot… »

"Novi pristopi in novi koncepti so pomembni, omogočajo nam videti svet drugače"

RTV Slovenija 14.09.2023
Če govorimo o tradicionalnem in sodobnem, bi rekel, da zadnje odpre več možnosti. Moramo razumeti, da je sodobna umetnost zelo razširila izkušnjo in kako o njej razmišljamo, pravi umetniški vodja 35. grafičnega bienala Ljubljana Ibrahim Mahama. V… »

Karižev spoprijem z nosom in kljunom, ki sta izrazito politična in seksualna elementa

RTV Slovenija 05.09.2023
V Bežigrajski galeriji 2 se predstavlja Žiga Kariž s pregledno razstavo Nos in kljun, na kateri so na ogled risbe in slike predvsem z motivom človeškega nosu in živalskega kljuna. Gre za dela, ki združujejo ta elementa oziroma telesni izboklini… »

Poklon Žarku Petanu in Jožetu Pogačniku

Delo 30.08.2023
Danes bo v Letnem kinu Minoriti v Mariboru premiera digitalno restavriranega filma Kavarna Astoria. Danes bo v Letnem kinu Minoriti v Mariboru premiera digitalno restavriranega filma Kavarna Astoria. Proces digitalne obnove filma je vodila Slovenska… »

Magična moč besed za zdravljenje doslej neizpovedanega

Delo 29.08.2023
Veronikino nagrado sta dobili Miriam Drev za pesniško zbirko Zdravljenje prednikov in Iva Jevtić za pesniško zbirko Milost. Zdravljenje prednikov (Hiša poezije) so misli, občutja, okruški življenj, ki so minila, a pustila za sabo bolečino, morda… »

Banksy po rekordnem obisku razstave zbira predloge za lokacije prihodnjih gostovanj

RTV Slovenija 29.08.2023
V Glasgowu je bila na ogled razstava Banksyjevih del, ki ji je ta najslavnejši anonimni umetnik našega časa tako rekoč dal blagoslov in tako gre posledično za prvo njegovo avtorizirano razstavo po 14 letih. Razstava pa se ponaša tudi z rekordnim… »

Dekolonizira telo in razgalja nasilje

Delo 28.08.2023
Priznanje Srednjeevropske pobude za mlado avtorico je prejela Tijana Rakočević za prozo v koraku s sodobnimi literarnimi trendi. Med 4. in 9. septembrom bo med Hrastnikom, Koprom, Lokvijo, Ljubljano, Sežano, Štanjelom in Trstom 38. mednarodni… »

Kultura, zadnje novice »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem