Turska

V eksploziji v obratu za proizvodnjo streliva umrlo pet delavcev

SiolNET 10.06.2023
V eksploziji, ki je odjeknila v obratu za proizvodnjo streliva in raket v turški prestolnici Ankara, je bilo ubitih pet delavcev, je danes sporočilo turško ministrstvo za obrambo. Vzrok za eksplozijo ni znan, preiskava pa še poteka, poroča nemška… »

Na Kosovo začele prihajati Natove okrepitve

RTV Slovenija 05.06.2023
Na Kosovo so zaradi nasilja na severu države, v katerem je bilo pretekli teden ranjenih 30 pripadnikov Natove misije Kfor, začeli prihajati dodatni vojaki Natovih sil. Večino okrepitev bo predstavljalo približno 500 pripadnikov turške vojske. Kot so… »

Erdoganov up prihaja z novo finančno politiko

Dnevnik 05.06.2023
Novi turški finančni minister, ugledni ekonomist Mehmet Simsek, je napovedal vrnitev k uveljavljenim finančnim politikam, kar naj bi bil prelom z večletnimi Erdoganovimi napačnimi posegi na področje obrestnih mer za stabilizacijo lire. Turški… »

V Turčiji ustanovna seja novoizvoljenega parlamenta

Dnevnik 02.06.2023
V Ankari se je danes prvič sestal novi turški parlament, potem ko je na parlamentarnih volitvah 14. maja največ poslanskih mest v 600-članskem parlamentu z 268 sedeži dobila konservativna Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) predsednika Recepa… »

Na Švedskem začel veljati nov protiteroristični zakon

SiolNET 01.06.2023
Na Švedskem je danes začel veljati nov protiteroristični zakon, kar naj bi bil odločilen korak Stockholma na njegovi poti v zvezo Nato. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je danes sporočil, da bo "v bližnji prihodnosti" obiskal… »

Erdoğanova tretja petletka bo burna

Delo 31.05.2023
Še en predsedniški mandat bodo zaznamovali gospodarstvo, Ukrajina, širitev Nata, begunci, Sirija in vzhodno Sredozemlje. V nadaljevanju preberite: Dva dni zatem, ko je Recep Tayyip Erdoğan v drugem krogu predsedniških volitev dobil še tretji… »

Zmaga v deželi tisoč in enega volilnega obraza

Dnevnik 30.05.2023
Avtokracija v Turčiji, ki jo pooseblja predsednik Recep Tayyip Erdogan s svojim predsedniškim sistemom, ni bila premagana. Turška opozicija je na zgodovinskih volitvah – tako pred 14 dnevi kot minulo nedeljo – doživela velik polom. Napovedovalo se… »

Iz Cannesa na volitve

Delo 29.05.2023
V Franciji so jo ovenčali z nagrado, doma pa birokrati menijo, da se mora najprej naučiti spoštovati svojo državo. Turška drama Kuru Otlar Üstüne, kar bi lahko prevedli kot O suhi travi, je na največjem filmskem festivalu na svetu v Cannesu na… »

Politični samomor turške opozicije

Delo 29.05.2023
Erdoğanova pot do absolutne oblasti se je, moderni paradoks, kovala z demokratičnimi sredstvi. V nadaljevanju preberite: V družbi, ki goji močan kult osebnosti, je bil v boj z Erdoğanom poslati tako medlega, tako negotovega predsedniškega kandidata… »

Turška opozicija dvomi v poštenost volitev

Nova 24TV 29.05.2023
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: epa) Kljub očitkom o slabem demokratičnem in gospodarskem stanju v državi je predsednik Recep Tayyip Erdogan je zmagal na predsedniških volitvah v Turčiji ter svojo vladavino podaljšal v tretje… »

Novice dneva »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem