Arhiv novic 05.01.2023

Kitajska poziva WHO k pravični obravnavi glede covida

Delo 05.01.2023
Število primerov okužb na Kitajskem se je močno povečalo po odpravi politike ničelne tolerance do covida-19. Kitajska je Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) danes pozvala, naj zavzame pravično stališče glede obravnave vala okužb z novim… »

Od listognoja do listopada

Slovenske novice 05.01.2023
Spomnili smo se na stara poimenovanja mesecev. Črpamo iz prispevka Polonce Šek Mertük, ki je na simpoziju Obdobja 32 predstavila jezikoslovno razpravo Frana Miklošiča Slovanska imena mesecev (1867). Imena so dali običaji Miklošič je poznal 95… »

Igralec Edward Norton je daljni potomec Pokahontas

RTV Slovenija 05.01.2023
Ameriški filmski igralec Edward Norton je v televizijskem šovu Finding Your Roots (Iskanje svojih korenin) ugotovil, da je daljni potomec staroselske princese Pokahontas, njegova družina pa ima tudi zgodovino sužnjelastništva. Voditelj šova in… »

Dave Bautista se poslavlja od Varuhov galaksije: "Nočem, da je lik Draxa moja zapuščina"

RTV Slovenija 05.01.2023
Dave Bautista stopa v novo poglavje svoje kariere: po uspehu filma Glass Onion ga bomo videli še v novem filmu M. Nighta Shyamalana in v nadaljevanju spektakla Dune. Sklenil je, da je čas, da pusti za seboj stripovsko vlogo, ki mu je prinesla slavo… »

NESREČA V IZOLSKEM KROŽIŠČU: Z električnim kolesom trčila v avtomobil

Regional 05.01.2023
Policisti Policijske uprave (PU) Koper so v zadnjih 24 urah intervenirali v 42 primerih in na številko 113 prejeli skupno 157 klicev. Obravnavali so eno prometno nesrečo, v kateri je bila ena oseba lažje telesno poškodovana in deset prometnih nesreč… »

Recept: polpeti

Slovenske novice 05.01.2023
Kot osnovo uporabimo kvinojo, ki ji dodamo različna semena in zmečkano čičeriko. Žitni in zelenjavni polpeti, ki jim rečemo tudi burgerji, so se dodobra udomačili na naših jedilnikih. Za pripravo so enostavni, osnova so mleta žita ali kaše, za… »

Kam na kolesarjenje januarja in februarja?

Slovenske novice 05.01.2023
Januar je, snega še vedno ni, neverjetno visoke temperature pa so kolesarje zvabile na ceste. Kje lahko kolesarimo januarja? Pogled skozi okno in na termometer in potem še na koledar, nad nami naredi ogromen vprašaj. Nekaj ne štima. Na Gorenjskem je… »

Modrijani na turneji: »Koncerti bodo polni lepega petja in osebnih zgodb«

Slovenske novice 05.01.2023
Po Sloveniji bodo med poslušalce ponesli najlepše domače pesmi. Čeprav je bilo leto, ki je za nami, precej pestro tudi na glasbenem področju, pa ni videti, da bi priljubljenim Modrijanom usahnila energija ali volja do dobrih veselic. Že ta mesec se… »

[Video] Socialistične oblasti v Boliviji zaprle opozicijskega voditelja, ljudje množično na ulicah

Nova 24TV 05.01.2023
Potem ko so Luisa Camacha aretirali, so izbruhnili množični protesti, ki zahtevajo njegovo osvoboditev. (Foto: epa) Po aretaciji lokalnega guvernerja in vodje opozicije Luisa Fernanda Camacha so v Boliviji izbruhnili protesti. Camacho je že dolgo v… »

Ugodnejša odmera pokojnin za delovne invalide

Delo 05.01.2023
V noveli ZPIZ-2 vlada predlaga pravičnejši izračun pokojninske osnove za prejemnike invalidskih nadomestil, ki delajo krajši delovni čas. V nadaljevanju preberite: Še dobre tri tedne bo v javni razpravi nov predlog sprememb zakona o pokojninskem in… »
Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem