Borča

Pred 150 leti se je rodil general, ki je ubranil severno mejo

Delo 29.03.2024
Letošnje leto je vlada razglasila za Maistrovo. Po vsej Sloveniji potekajo številne prireditve, junija, ob 90. obletnici njegove smrti, bodo tudi na Uncu. Na današnji dan pred 150 leti se je rodil pesnik in general Rudolf Maister, ki je s svojimi borci… »

Guterres izrazil ogorčenje nad blokado pomoči, Hamas: Talec umrl zaradi pomanjkanja hrane in zdravil

RTV Slovenija 23.03.2024
Izraelska vojska je sporočila, da je v operaciji v bolnišnici Šifa v mestu Gaza ubila več kot 170 palestinskih borcev, palestinsko gibanje Hamas pa to zanika in pravi, da so bili ubiti bolniki in razseljeni. Hamas je sporočil, da je umrl izraelski… »

V odštevanju do volitev del Bollywooda stopa na stran hindujskega nacionalizma

RTV Slovenija 23.03.2024
Filmski napovednik se začne z bližnjim posnetkom okroglih očal, kakršne je nosil Gandhi, ki je Indiji pomagal izboriti neodvisnost od britanskih kolonialistov. Ko se kamera odmika, se sprva zdi, da bomo videli njegov obraz ... Malo pozneje, ko se… »

Nebo iz škatlice

Dnevnik 23.03.2024
Nekoč smo imeli določena mesta še bolj radi zaradi določenih bendov ali komadov, danes jih zaradi teh istih komadov pogrešamo. Tako kot pogrešamo nebo nad njimi. Pariz ti je dao sebe, dio neba zauvijek, je ugotavljal Štulić v svoji nostalgični… »

Na Javorovici spomin na padle borce četrtega bataljona Cankarjeve brigade

RTV Slovenija 16.03.2024
Potekala je 80. obletnica padlih borcev IV. bataljona Cankarjeve brigade pri spominskem hramu na Javorovici pri Šentjerneju. Udeležila se ga je tudi predsednica Nataša Pirc Musar, ki je poudarila, da mora biti to mesto večni opomin nacističnega… »

Prihodnost naroda sta v sožitju in blaginji

Delo 16.03.2024
Na današnji dan pred 80. leti je nemški okupator s pomočjo domačih izdajalcev na Javorovici pobil 113 bork in borcev. »Borci 4. bataljona Cankarjeve brigade so umrli, ker so si želeli svobodo zase in za druge, ker so želeli bivati na svoji zemlji… »

70-letnega ruskega aktivista ob prihodu v zapor pozvali, naj se pridruži vojni v Ukrajini

Necenzurirano 15.03.2024
Konec februarja je moskovsko sodišče 70-letnega ruskega borca za človekove pravice Olega Orlova obsodilo zaradi "diskreditacije" ruske vojske na 2 leti in pol zapora. Enega od vodilnih osebnosti ruske nevladne organizacije za človekove pravice… »

Rusija: V Ukrajino od začetka vojne prispelo pet slovenskih plačancev

Dnevnik 14.03.2024
Rusija je od začetka vojne v Ukrajini eliminirala 5962 tujih plačancev, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Med skupno 13.387 tujci, ki naj bi v zadnjih dveh letih od začetka vojne prispeli v Ukrajino, je domnevno tudi pet Slovencev, je… »

V Ukrajino naj bi od začetka vojne prispelo 5 slovenskih plačancev. MZEZ: Tega ni mogoče preveriti.

RTV Slovenija 14.03.2024
Rusija je od začetka vojne v Ukrajini eliminirala 5962 tujih plačancev, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Med skupno 13.387 tujci, ki naj bi v zadnjih dveh letih od začetka vojne prispeli v Ukrajino, je domnevno tudi pet Slovencev. Ruska… »

Potovanje na robu noči: skupni projekt Prvega, Programa Ars in Vala 202 potuje na Prix Marulić

RTV Slovenija 14.03.2024
Radio Slovenija bo tudi letos sodeloval na festivalu Prix Marulić, tokrat z radijskim dokumentarcem o ddr. Evgenu Bavčarju. Šestindvajseti mednarodni festival igrane in dokumentarne radijske drame bo med 24. in 29. majem gostil otok Hvar. Izmed 68… »

Novice dneva »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem