Kovin

Vlomili v skladiščne prostore

Gorenjski glas 26.06.2023
Kamnik – Kamniški policisti obravnavajo vlom v skladiščne prostore podjetja iz okolice Kamnika. Neznanci so v torek iz skladišča odtujili polizdelke iz barvnih kovin. Po oceni oškodovanega podjetja so vlomilci povzročili za nekaj tisoč evrov… »

Kako izkoristiti prosti čas – raznolike dejavnosti za sprostitev in raziskovanje

Nova 24TV 23.06.2023
Prosti čas je dragocen vir, ki nam omogoča, da se sprostimo, uživamo in odkrivamo nove hobije. Obstaja veliko načinov, kako izkoristiti svoj prosti čas, od športnih aktivnosti do umetniških ustvarjanj. V tem članku bomo raziskali nekaj zanimivih… »

Kaj so energijsko bogati vodni izviri?

Delo 21.06.2023
Odgovarja Jože Munih, raziskovalec zdravilnih energij narave. Kaj pomeni, da je vodni izvir energijsko bogat? O vodi, predvsem o pitni vodi, navadni uporabniki vode iz vodovodnega omrežja pravzaprav ne vemo veliko. Zadostuje nam zagotovilo upravitelja… »

Bo zaradi nekonkurenčne evropske industrije baterij prepoved prodaje neelektričnih vozil preložena?

Nova 24TV 20.06.2023
Foto: Freepik Evropski uniji grozi, da bo izgubila bitko pri proizvodnji baterij, saj dostop do surovin ostaja velika ovira skupaj z naraščajočimi stroški in ostro konkurenco, še posebej Kitajsko, je v svojem nedavnem poročilu opozorilo Evropsko… »

Draga, a učinkovita odstranitev težkih kovin iz tal

Delo 09.06.2023
S tehnologijo ReSoil, ki so jo razvili na biotehniški fakulteti, odstranijo 75 odstotkov svinca in 84 odstotkov kadmija. Celjska tla so onesnažena s težkimi kovinami, zlasti sta problematična svinec in kadmij, ki sta strupena in škodljiva že v… »

Od rimske ponve do kotla: na pašniku v Walesu našli 2000 let stare predmete

RTV Slovenija 15.05.2023
Med naključnim pregledovanjem pašnika v Walesu je neki moški naletel na arheološko najdbo – kot se je izkazalo, gre za 2000 let stare železnodobne predmete, ki so bili verjetno zakopani ob rimski osvojitvi območja v drugi polovici 1. stoletja. Jon… »

Aktualnost in modernost velikega Holandca

Delo 14.05.2023
Tehnike jedkanja se je priučil kot samouk, s študijem del predhodnikov ter z metodo poskusov in napak. Jedkanica je sorazmerno mlada grafična tehnika, čeprav je bil postopek kemične obdelave kovin znan že v antiki. Proti koncu 15. stoletja so… »

Najredkejša plemenita kovina kot varna naložbena priložnost

Delo 08.05.2023
Osmij je najžlahtnejša med plemenitimi kovinami in ima prav zaradi tega poseben potencial. Zelo priljubljena je predvsem kot odlična alternativna naložba. Osmij, osmi element periodnega sistema, je ena najredkejših kovin na svetu in je znan po svoji… »

Mladoletna danska arheologinja naletela na zaklad vikinških kovancev

RTV Slovenija 22.04.2023
V bližini arheološkega najdišča vikinške utrdbe na SZ Danske je dekle z detektorjem kovin našlo zaklad skoraj 300 kovancev, ki so stari več kot tisoč let, so potrdili v muzeju Severne Jutlandije. Datirajo torej v zelo viharno obdobje danske… »

Izjemna najdba na severu Evrope: "Takšen zaklad je zelo redek"

SiolNET 22.04.2023
V bližini vikinške utrdbe na severozahodu Danske so arheologi izkopali skoraj 300 srebrnih kovancev, ki naj bi bili stari več kot 1000 let, je sporočil Zgodovinski muzej Severne Jutlandije. Srebrne kovance je približno osem kilometrov od vikinškega… »

Novice dneva »

Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem