Arhiv novic 20.01.2023

Mitja Sardoč / »Neenakost se povečuje, šole pa so vedno manj vzgojne in vedno bolj tekmovalne institucije«

Mladina 20.01.2023
Raziskovalec na področju filozofije vzgoje. Mitja Sardoč je višji znanstveni sodelavec na Pedagoškem inštitutu, v tisti znanstveni ustanovi, katere vodstvo je politika v času prejšnje vlade želela zamenjati, a ji ni uspelo. Pred desetimi leti je… »

TV komentar / Blef in beda janševikov

Mladina 20.01.2023
Moramo biti res sočutni do Valentine Plaskan? Ne. Valentina Plaskan, voditeljica TV Dnevnika, ki so jo predstavniki SDS pripeljali na RTV Slovenija – omenimo tu le oba propagandista Janeza Janše na začasnem delu na RTV Slovenija, Uroša Urbanijo in… »

Pacienti niso sami

Mladina 20.01.2023
Ali lahko zavarovanec, ki plačuje zdravstveno zavarovanje, ker nima osebnega zdravnika, pa ne more uveljavljati svojih pravic, te vsaj iztoži? Lahko iztoži to, da ni mogel uveljaviti bolniške odsotnosti? Dobiti zdravil? Če ste zdravstveno zavarovani… »

Prepričljivi nesmisli samozavestnega nakladača

Mladina 20.01.2023
Čeprav napredni pogovorni robot ChatGPT za zdaj laže, kot pes teče, nam omogoča, da pokukamo v prihodnost. Lani poleti je programski inženir Blake Lemonie, Googlov ekspert za odgovorno in etično ravnanje z umetno inteligenco, v medijski krajini… »

Hujše kot kuga

Mladina 20.01.2023
Z zvišanjem minimalne plače naj bi se (spet) zrušil kapitalizem in povečal kriminal, kričijo delodajalci. A doslej se to ni še nikoli zgodilo, prav nasprotno. Minimalna plača, najnižje dopustno plačilo za polni delovni čas, se je z januarjem za… »

Politika je ženskega spola

Mladina 20.01.2023
Seksizem v slovenskem političnem prostoru. Lansko leto je po deležu žensk, ki so zasedle različne položaje v politiki, rekordno v slovenski zgodovini. Aprila se je v državni zbor uvrstilo 36 poslank, to je 40 odstotkov poslancev in največji delež… »

Marx je spet tu!

Mladina 20.01.2023
Karl Marx, ni to tisti s čudnimi idejami? Pa kaj še. Ponavljajoče se svetovne krize potrjujejo, da klasični kapitalizem ne more ponuditi odgovorov za prihodnost. Čas je za veliki met: pravičnejšo in bolj trajnostno gospodarsko ureditev. V zadnjem… »

»Golobov« romunski račun

Mladina 20.01.2023
Zakaj romunska policija po letu dni še vedno ne ve ničesar? Pred parlamentarnimi volitvami je zdajšnji predsednik vlade Robert Golob sporočil, da naj bi bil nekdo v Romuniji zlorabil njegovo identiteto in odprl bančni račun na njegovo ime v… »

Nadarjeni in povprečni otroci

Mladina 20.01.2023
Zaslišanje bodočega šolskega ministra. Zaslišanje bodočega šolskega ministra Darja Felde, doslej državnega sekretarja na ministrstvu, je dvignilo precej prahu. Pedagoge so presenetile trditve, da bi bilo v predšolski kurikul treba vnesti… »

Raziskava / Polovica Slovencev verjame, da svet vodijo skrivna združenja

Mladina 20.01.2023
V iskanju nadzora. Predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Peter Gregorčič je redni komentator v oddaji Ura moči na Planetu TV. Pred kratkim je v njej povedal, da »prihajamo v situacijo – ne samo v Sloveniji, verjetno tudi v Evropi… »
Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem