Arhiv novic 06.02.2024

Nadzorniki LPT in Žal bodo bolje plačani

Dnevnik 06.02.2024
Nadzorniki javnih podjetij Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Žale bodo v prihodnje bolje plačani. Svetniki so jim včeraj odobrili povišanje sejnine za 30 odstotkov in dvig plačila za opravljanje funkcije za kar 38,5 odstotka. Ljubljanski… »

"Čakalne vrste so umetno ustvarjene, da cvetijo zasebne klinike" #video

Necenzurirano 06.02.2024
"Samoplačniške ambulante lahko delujejo le, če imaš čakalne vrste. Če ne bomo poskrbeli, da bolnišnice vodijo učinkoviti in močni direktorji, bo javni zdravstveni sistem res razpadel. Ne more si dela sam organizirati nekdo, ki ni lastnik… »

Moč ekoloških gibanj, nemoč zelenih strank

Delo 06.02.2024
Zelenih že tri desetletja ni v parlamentu, na junijskih evropskih volitvah želijo v stranki Vesna postaviti temelje za preboj v državni zbor. V nadaljevanju preberite: V Sloveniji imamo tri zelene politični stranke, ustanavlja pa se še četrta. Na… »

Tomato Košir: Odzovem se, kjer je nujen angažma civilne javnosti

Delo 06.02.2024
Tomato Košir nagrado Prešernovega sklada prejema za grafično oblikovanje v zadnjih treh letih. V nadaljevanju preberite: Novembra lani se je na naslovnici Dnevnikovega Objektiva pojavil madež krvi. Ne na eni, prav na vsaki. Pronical je skozi papir… »

Prevajalsko delo ni ne tiho ne samotno

Delo 06.02.2024
Večkrat nagrajeni prevajalec iz italijanskega jezika je prepričan, da tega, kar človek lahko počne, umetna inteligenca ne bo nikoli zmogla. V nadaljevanju preberite: »To je proces ustvarjanja, pri tem nimam velikih dvomov. Za razliko od pisatelja, ki… »

Iz tesnobne ednine skozi ujetost dvojine v zračno množino

Delo 06.02.2024
Nežka Struc se v svoji tretji pesniški zbirki posveča razmerjem moči in hierarhičnim odnosom tako v intimni kot v javni sferi. V nadaljevanju preberite: »Prosti verz, različne dolžine pesmi, kolaž, dvogovor, prozna poezija na nekaterih mestih… »

Ocena: Moje hiške

Delo 06.02.2024
Otroška poezija Cvetke Sokolov ima, ne samo po naslovu, še marsikaj skupnega s hiškami. V nadaljevanju preberite: Cvetka Sokolov, ki jo poznamo predvsem kot precej aktivno avtorico kartonk, slikanic in romanov za mladino, se nam tokrat predstavlja v… »

Montaignevo temeljno vprašanje je: kaj vem?

Dnevnik 06.02.2024
Prevajalec Branko Madžarevič je lani naredil še en slonji korak: potem ko je leta 2003 prevedel neprevedljivo Rabelaisovo delo Gargantua in Pantagruel in zanj prejel nagrado Prešernovega sklada, je nedavno izšel še njegov prevod čez tisoč strani… »

Skoraj devetnajst let denacionalizacijske zamude

Dnevnik 06.02.2024
Upravnim enotam so oktobra 2002, skoraj enajst let po uveljavitvi zakona o denacionalizaciji, naložili popravni izpit. Vse denacionalizacijske postopke bi morale na prvi stopnji zaključiti do konca marca 2005. Toda zadnji dan leta 2023, to je osemnajst… »

Lov na snežno kapico

Delo 06.02.2024
»Pazi, ko boš naslednjič potegnil ptičarja. Lahko te stane življenja!«. Kostarika je biodiverzitetni raj na Zemlji. Na približno dvakrat večji površini od Slovenije živi okoli pol milijona vrst (v Sloveniji okoli 24.000), kar je približno pet… »
Pri 1zaVse uporabljamo "piškotke" za čim boljše delovanje strani,
zapomnitev uporabniških nastavitev in prikazovanje oglasov po meri.
Kliknite tukaj , če želite izvedeti več o tem, kako 1ZaVse te podatke uporablja.
Sprejmem